Pszoriázis mellett nagyobb a szívbetegségek kockázata

Nagyobb a szívartériák elzáródásának kockázata a pszoriázissal élő embereknél - állapították meg amerikai kutatók.

Az American Journal of Cardiology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői azt javasolják, hogy a pszoriázissal élő emberek fordítsanak megkülönböztetett figyelmet szívük állapotára, mert eredményeik szerint minél tovább él valaki ezzel a bőrbetegséggel, annál nagyobb a szívproblémák valószínűsége.

Mint April Armstrong, a Kaliforniai Egyetem (Davis) kutatója kiemelte, a pszoriázis nem csak a bőrt érinti, hanem a szervezet immunrendszerét is.

A tanulmányba bevont 9,5 ezer, koszorúér-vizsgálaton
(angiográfián) átesett ember közül kétszáznál diagnosztizáltak korábban pszoriázist. Utóbbiak 84 százalékánál találtak szűkületet a szívartériában, míg a többi, pszoriázissal nem érintett páciens esetében az arány ennél kisebb, 75 százalék volt.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy nem a pszoriázis állapota okozza a szívproblémákat, hanem a bőrtünet inkább egy jelzés arra, hogy a szervezetben gyulladásos folyamatok zajlanak.
| pszoriázis, pikkelysömör, szívbetegség
2012-01-11 23:19:45


Mi a pikkelysömör?

A pikkelysömör olyan nem fertőző, gyakran előforduló, krónikus és nem gyógyítható betegség, amely akkor alakul ki, amikor az immunrendszer hibás jelzéseinek következ...


A pikkelysömörös panaszok enyhítése télen

A pikkelysömörös (prosiasisos) betegek télen még jobban szenvednek a tüneteiktől. A fűtött lakások és irodák száraz levegője viszketést okozhat, a nehéz kabát, sz...


A pikkelysömör helyi kezelése, a fényterápia és a szisztémás kezelés

A pikkelysömör kezelésének legfőbb célja a bőrben lévő hámsejtek képződésének a lassítása, ezáltal csökkenthető a gyulladás és a plakk képződés.


A dohányzás növeli a pikkelysömör kockázatát

A dohányzók körében magasabb a pikkelysömör kialakulásának kockázata, ráadásul ez a már leszokott dohányosokra is igaz - állítják amerikai kutatók.


Pszoriázis mellett nagyobb a szívbetegségek kockázata

Nagyobb a szívartériák elzáródásának kockázata a pszoriázissal élő embereknél - állapították meg amerikai kutatók.