Borvirágos orcák - A rosaceás bőr kezelése

Milyen borvirágos az arca! Csak nem alkoholista? Vagy a mája beteg, esetleg az emésztésével lenne gondja? – tanakodunk magunkban, amikor meglátunk egy vöröses orrú vagy orcájú embert. Sokan rögtön el is könyvelik, hogy biztos megbízhatatlan az, akinek ilyen az arca, mert aki iszik, attól nem sok jó várható. Pedig a látszat és az elnevezés igen csalóka…

| Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(4):58-59   Celsus Kft. | Révész, K.
A rozáceás bőrűeket szokás „borvirágos” arcúnak is nevezni. Ám ez az összefüggés mai tudásunk alapján csak kismértékben állja meg a helyét. Az esetek nagy részében ugyanis nem a túlzott alkoholfogyasztás áll a betegség hátterében. Az alkohol a tüneteket provokálhatja, a folyamatot súlyosbíthatja, de nem egyedüli kiváltó tényező.

Mindkét nemet egyformán érinti

A rosacea mindkét nemet egyforma mértékben érintő, viszonylag gyakori bőrbetegség. A fehér bőrű embereken gyakrabban fordul elő, színes bőrűek körében ritka. Általában a 40-es évek környékén jelenik meg, de nyomai már a korábbi évekre tehetők. Sokan elmondják, hogy fiatal korukban nagyon szégyenlősek, pirulósak voltak. Kezdetben a tünetek egy-két hónapig állnak fenn, majd néhány hónapos javulás áll be. Végül a bőrvörösség állandósul, kezeletlen esetben folyamatosan rosszabbodik.

A bőrpírtól a karfiolorrig

Az első panasz általában a bőrpír, ami leggyakrabban az orcákon, ritkábban a homlokon és az állon jelenik meg. Ritka formájában kizárólag az orra lokalizálódik. A bőr ilyenkor nagy, összefolyó foltokban, diffúzan piros ( rosacea erythematosa ).

• A következő stádium az előbbihez hasonló, de ha alaposabban megszemléljük, észrevehető, hogy az elvékonyodott bőr alatt tágult kis erek állandósítják a „pirospozsgás” megjelenést. Ezt az állapotot nevezik rosacea teleangiectaticá nak.

• Súlyosabb forma a rosacea papulopustulosa . Ebben az esetben a piros területeken rohamos gyorsasággal gyulladt csomók, gennyes, pattanásszerű tünetek jelennek meg. Ekkor már nem csak a hajszálereket, hanem a faggyúmirigyeket is érinti a betegség: kórosan megnagyobbodnak, kitágulnak, körülöttük gyulladásos beszűrődés alakul ki. A bőrfelszín még inkább zsíros, fénylő lesz, ezért a beteg összességében „ápolatlan” külsejűvé válik. Sajnos az esetek nagy részében ez az, ami a beteget orvoshoz viszi, mivel megjelenésében zavarja. Ebben a stádiumban azonban már lassabban lehet megnyugtató eredményeket elérni, mert a gyulladt elváltozások ugyan gyorsan megszüntethetők, de alapjukon ott marad az állandósult hajszálértágulat.

• Régóta fennálló tünetek esetében előfordulhat, hogy a folyamat a szem kötőhártyájára és a szaruhártyára is ráterjedhet, ekkor szemorvos segítségére is szükség van. Mivel a szem ilyenkor különösen érzékeny a fényre, napszemüveg viselése elengedhetetlen.

• Leginkább férfiakon alakul ki az az állapot, amit rhynophymá nak nevezünk. Ilyenkor az orr sötétvörös, karfiolszerűen megnagyobbodik, a bőr felszínén hatalmasra tágult faggyúmirigynyílások láthatók. Ez a torzító forma sebészi jellegű beavatkozással (cryotherapiával, dermabrasióval, vagyis a túlburjánzott szövetek műtéti eltávolításával) szépen rendezhető.

Kialakulásának oka ismeretlen

• Kialakulásában megfigyelhető családi halmozódás , de ez genetikailag nem bizonyított. Kiváltásában szerepet játszik az arc bőrének fokozott kipirulási képessége, aminek alapja a vegetatív labilitás.

• A háttérben sokszor találunk emésztési zavarok at: a gyomor túlzott, vagy éppen hiányzó savtermelését, következményes kóros tápanyag-felszívódást, hasmenést vagy szorulást.

• Ezenkívül gyakori az epekövesség és az epehólyag krónikus gyulladása is.

• Az emésztési zavarok által megváltozik a gyomor-bél rendszer baktériumflórája , ennek rendezése is hozzátartozik a kezeléshez.

• Mivel a tünetek gyakoriak menopauza környékén, valamint menstruációs panaszok esetén, feltételeznek hormonális hátteret is, de önmagában a klimax hőhullámai sem hasznosak a rosacea lefolyása szempontjából.

• Sok esetben a faggyúmirigyek nyílásában kimutatható egy Demodex folliculorum nevű atkaféle parazita. Mivel ez érzékeny bizonyos antibiotikumra, ezért ezekben az esetekben az antibiotikum-kúra gyors javulást eredményez.

Mitől romlik a rosacea?

A tüneteket ugyanis provokálhatják, illetve ronthatják mindazok a körülmények, amelyek az arcbőr kipirulásához vezetnek:

  • túlzott meleg: napozás, szauna, szolárium
  • nagy hideg hosszú ideig: kinti munka, síelés (+ napsütés!)
  • megterhelő fizikai munka, sport
  • rendszeres, hosszú ideig tartó főzés (szakácsok, konyhai dolgozók)
  • forró, fűszeres ételek, forró italok
  • feketekávé, fekete tea
  • alkoholfogyasztás (főként a tömények)
  • bizonyos kozmetikai beavatkozások (vérbőséget okozó krémek, masszázs, gőzölés, nyomkodás, meleg pakolások)

A rosacea kezelése

A kezelés eredményességét alapvetően meghatározza a beteg elszántsága, hiszen a fenti provokáló tünetek kiiktatása nélkül nem lehet sikert elérni. A kozmetikailag zavaró tüneteket nagymértékben javítja a szükség szerint jól megválasztott antibiotikum-kúra és a külsőleg alkalmazott terápia. Ez a bőr megnyugtatását, enyhe fertőtlenítését célozza. Belsőleg A-vitamin-származékok is eredményesen alkalmazhatók.

Nagyobb, gyulladt, nehezen gyógyuló csomók, enyhébb fokú rhinophyma esetén jó hatású a krioterápia (fagyasztás).

Az értágulatok kezelhetők elektrokoagulációval, lézerrel.

A rhinophyma sebészi kezelése során a túlburjánzott szöveteket elektrokoagulációval, lézerrel vagy egyszerűen szikével eltávolítják, esetleg dermabrázióval lecsiszolják. A vérzéscsillapítás után a terület természetesen kötözést igényel, de a sebfelületen visszamaradt faggyúmirigyekből nagyon gyorsan behámosodik.

Jó tudni! A kezelésnek buktatója vagy legalábbis kerékkötője lehet az, ha a beteg előzőleg szteroid kezelést alkalmazott. A szteroid ugyanis átmenetileg javítani látszik a folyamatot, hiszen az ereket szűkíti. Hosszabb távon azonban hatására elvékonyodik a bőr, ennek következtében még jobban láthatóvá válnak a bőr kiserei. Ráadásul, ha megpróbálják elhagyni a szteroidot, kialakul a „rebound” (visszacsapási) effektus, aminek következtében az erek még inkább kitágulnak, a tünetek felerősödnek. Ilyenkor a legtöbb beteg megijed, és azonnal visszatér a régi „jól bevált” szerhez. Ezért ez a helyzet nagy türelmet kíván mind a betegtől, mind az orvostól. Mindezek ellenére azt tanácsolom, hogy mielőtt elkezdenék egy – esetleg ismeretlen – krémmel kezelni magukat, forduljanak szakemberhez, hogy ne kerüljenek ilyen csapdába! Ha már mégis belekerültek, feltétlenül említsék meg bőrgyógyászuknak a sikeres kezelés érdekében!

Mit tehetünk még?

Mindezek mellett törekedni kell a vegetatív labilitás megszüntetésére, az emésztési zavarok megszüntetésére, a bélflóra rendezésére.

• Sokat segíthet a gyomor- és bélkímélő diéta – erről előző számainkban már többször is olvashattak. Legfontosabb, hogy legalább 4-6 hónapig igen kitartóan és fegyelmezetten próbálják elkerülni azokat az ételeket és italokat, melyek irritálják az emésztőrendszeri nyálkahártyát: csípős, pikáns, fűszeres és édes, savanyú ételeket.

• A széklet karbantartásához próbáljon rostos béltisztítókat és nem bélfalizgató gyógyszereket és teákat használni, (lenmag, indiai útifűmag, mustármag, zabkorpa…) Ezekből azonban sokat kell inni, hogy valóban elérje vele a kívánt hatást. Ha ezek sem elegendőek, megpróbálhatja a kolon-hidroterápiát is.

A baktériumflóra rendezését a hazánkban is kapható tejsavbaktérium-készítmények és a számukra tápláló oligofruktóz-szacharidok segítik.

• A feszültség levezetésében sokat segíthet a rendszeres jóga és a relaxálómasszázsok, fürdők vagy bármilyen relaxáló módszer is. De megpróbálhatja a feszültségoldó gyógyteákat és tablettákat is kúraszerűen felváltva alkalmazni.

• A hoemopátiás szerek közül elsősorban a következők jöhetnek szóba:

Arnica montana : leginkább szimmetrikus vöröses-lilás értágulatoknál, magas vérnyomásra hajlamos pácienseknél ajánlható.

Aurum metallicum : vöröses arc, piros csomócskák és gennyesedés, rhinophyma, a szemek érintettsége jellemző, a páciens agyvérzésre hajlamosabb.

Lachesis : kékesvörös arcszín, rhinophyma és alkoholizmusra való hajlam jellemző, a tünetek között lehet még mellkasi szorítás, klimakterikus panaszok, meleg és szoros ruhák elviselhetetlensége.

Abrotanum : kékesvörös foltos bőrelszíneződés látható, a tünetek gyakran a hideg hatására alakulnak ki vagy romlanak, a beteg soványabb alkatú – bár sokat eszik, és allergiára, megfázásokra hajlamosabb.

A szerek kiválasztása a felsoroltaknál komplexebb, ezért egzakt homeopátiás kezelést szakember vezetésével érdemes elkezdeni.

Dr. Révész Klaudia

|
2010-10-29 01:37:51
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop