Borvirágos orcák: a rozácea kezelése

Bár a népdalok gyakran megénekelik az egészséges, szép, piros arcú, pirosbarna kislányt, van olyan "piros arc", amire már inkább a vörös árnyalat illik. A pólusok kitágulnak, értágulatok jelennek meg az arcon, az orr megnagyobbodik és jellegzetesen vörössé válik. Ilyenkor ok nélkül bélyegzünk alkoholistáknak embereket, nem is sejtjük, hogy ezek a tünetek a rozácea nevű gyógyíthatatlan betegségre vezethetők vissza.

rozácea, arc, rhinophyma, orr | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Mester, J.
A rozácea ismeretlen eredetű, nehezen kezelhető állapot. Fiatal felnőttkorban kezdődik, tipikus esetben a 30. és 40. életkor között. Különösen gyakran lép fel a szőke hajú, kék szemű, világos bőrű embereknél. Ha elég korán történik a felismerése és a kezelése, lassítható a csúnya arcvörösség kialakulása. Kezdetben a vörösség csak néhány óráig marad meg az arcon és az orron, később tartóssá válik. A legkisebb véredények kitágulnak és láthatóvá válnak az orca, az áll és az orr bőrén. Később az arcon csomócskák és pörsenések fejlődnek ki.

AKÁR VAKSÁGOT IS OKOZHAT!

A rozáceának eltérő megjelenése van nőknél és férfiaknál: a nőknél a tartós bőrvörösség elsősorban az arcon és az állon jelenik meg, míg férfiaknál az orron.

A betegség subokban folyik le (lépcsőszerűen rosszabbodik). Előrehaladása folyamán a csomós elváltozások nagyobbodnak, az érintett bőrterület megvastagszik, a kötőszövet elburjánzik. A betegség egyik jellegzetes változata a "borvirágos" orr, a csomós orr (szaknyelven rhinophyma), amelyet csaknem kizárólag férfiakon látunk idősebb korban. Veszélyesebb forma, amikor a szemek körüli terület is érintetté válik, mert elhanyagolt eset ben akár vaksághoz is vezethet. Az első jelek közé tartozik a fény kerülése, a fényiszony, ritkábban égő érzés és fájdalom a szem környékén. Minden rozácea betegségben szenvedőnek tanácsos a szemorvost felkeresnie, hogy időben kizárják a szem rejtett károsodását.

A rozácea nem gyógyítható, de lefolyását meg lehet fékezni, néha pedig teljesen meg is állítható. Ésszerű életvitellel, megfelelő táplálkozással és bőrvédelemmel magunk is sokat tehetünk kifejlődése ellen és megállítása érdekében. Állandóan és következetesen ügyelni kell a fényvédelemre, az ultraviola sugarak A és B tartományától egyaránt óvni kell az arc bőrét.

Az orvos belsőleg csak akkor rendel antibiotikumot, ha a betegség előrehaladott, vagy átterjedt a szemre. Súlyos esetekben szintetikus Avitamin tartalmú készítményekkel kezelik. Ha a kötőszövetburjánzás már erősen deformálta az orrot, akkor sajnos drasztikus sebészi beavatkozás válhat szükségessé.

NÉHÁNY JÓTANÁCS
 • Időjárás okozta tünetek ellen: Használjunk UVA és UVB elleni, legalább l5ös faktorú fényvédő krémeket. Gondoskodjunk a bőr megfelelő víztartalmáról, a hidegben használjunk zsírosabb vitaminos krémeket.
 • Helyes bőrápolás: Soha ne forró vízzel fürödjünk vagy a tusoljunk. Gondosan, de lágyan tisztítsuk meg bőrünket reggel és este. Mosakodás után puha pamutkendővel nyomogassuk szárazra az arcunk. Mondjunk le mindenről, ami a bőrt csípi, például alkoholtartalmú és gyümölcssavas kozmetikai szerekről. Részesítsük előnyben az illatés tartósítószermentes termékeket.
 • Helyes táplálkozás: Az alkoholról és a kávéról lehetőleg mondjunk le. Kerüljük a csípős fűszereket, a zsíros, nehezen emészthető ételeket. Tartsunk zöldség, gyümölcs vagy léböjtnapokat.
 • Értorna: Az erek edzésével, tornáztatásával megelőzhető az arcon megjelenő lilás, pangó vérbőség. A reggeli mosakodáskor, a víz hőfokát 68 alakalommal váltogatva - a hideg vízzel hosszabb ideig és erőteljesebben - paskoljuk arcunkat. Langyosabbnál melegebb vizet ne használjunk, s mindig hideggel fejezzük be az értornát.
 • Ne igyunk forró italokat.
 • Mellőzzük az édes ételeket és a szénsavas italokat, fogyasszunk több friss, rostdús ételt.
SMINKELÉSI TIPPEK
 • Használjunk hidratálókrémet tartalmazó makeup készítményt fedőkrémnek.
 • A zöld pigment tartalmú korrektor optikailag eltünteti a vörösséget és a kitágult véredényeket.
 • Kerüljük a púdert, mert csúnyán kiszárítja a bőrünket.
 • Manapság elég jól fedő alapozó krémeket gyártanak, amelyek észrevétlenül fedik el a bőr hibáit, mégis hagyják szellőzni a bőrt.
 • Válasszunk hypoallergén alapozókészítményt, amely korrektor és alapozó is egyben.
JÓ TUDNI!

A rozácea fellángolásához különböző tényezők járulhatnak hozzá, például stressz, csípős, zsíros, tartósított élelmiszerek és élvezeti cikkek (alkohol, kávé, cigaretta) komolyabb testi megerőltetés, szélsőséges időjárási tényezők.

MI OKOZHAT ROZÁCEÁT?
 • Forró vizzel történő mosakodás.
 • Helytelen táplálkozás.
 • Megerőltető testmozgás.
 • Magas vérnyomás.
 • Értágító gyógyszerek szedése és gyulladáscsökkentők (kortikoszteroidok) hosszabb alkalmazása..A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| rozácea, arc, rhinophyma, orr
2019-05-17 16:28:01
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop