Ha viszket és hámlik

A seborrhoea nem csak esztétikai probléma. A betegség kialakulása alkati tényezőktől függ. A pubertáskor után mindkét nemnél egyaránt előfordulhat, de bizonyos tünetei főként a férfiak életét keseríti meg.

seborrhoeás dermatitis, bőrgyulladás, seborrhoea, korpa | InforMed Hírek14:60-61   InforMed | Sziebig, T.

A seborrhoeás elváltozások elsősorban az arc, a dekoltázs, a hát felső részére és a hajas fejbőr területére lokalizálódnak. A seborrhoeások hajlamosak a hajzsírosodásra, a hajkorpásodásra, időnként duzzadt pattanások jelennek meg a bőrükön, illetve kialakulhat náluk seborrhoeás dermatitis (bőrgyulladás) is. Ez utóbbi esetében az orr körül, a száj melletti redőben, a hajas fejbőr határán vagy a fejbőrön, a fülek mögött - férfiaknál az arcszőrzet területén - pirosas szélű, viszkető gyulladás jön létre, melynek teteje sárgás színű és hámlik. Súlyosabb esetben a tünetek szóródhatnak, és megjelenhetnek a test más részén is.

Mi okozza?

A fejbőr korpásodását, a bőr hámlását az itt normál esetben is megtalálható gombák elszaporodása okozza. A haj zsírosodást a faggyúmirigyek túlzott működése idézhetik elő, egyrészt a hormonok, másrészt külső behatások következtében. A pattanásokat pedig az okozza, hogy a faggyúmirigyek kivezető csövében elszaporodnak a baktériumok, és ez gyulladásos csomókat eredményez.

A faggyúmirigyek a fűszerekre és az olajokra reagálnak nagyon érzékenyen. A mogyoró, dió, csokoládé kifejezetten provokálja a faggyúmirigyeket, ezenkívül a túlzott fehérjefogyasztás, különösen a disznóhús kedvezőtlen hatást gyakorol a faggyúmirigyek működésére.

Sokszor munkahelyi vagy magánéleti stressz is indokolja a seborrhoeá tüneteinek kialakulását és fennmaradását. Ezenkívül kiújulását segíti a kimerültség és a kialvatlanság is, a hormonelváltozásnál pedig gyakran a rosszul megválasztott fogamzásgátló szer áll a háttérben.

Kezelés

A seborrhoeás dermatitisnek és a pattanásoknak jót tesz az ésszerű napfürdőzés, mert enyhén szárít. A bőrápolás rendkívül fontos. Olyan szappanmentes tisztítószert célszerű használni, amely az olajos szennyeződéseket könnyen és mélyen tisztítja, ugyanis a faggyúmirigybe beleivódott port és egyéb szennyeződést el kell onnan távolítani. Lényeges továbbá a bőr felszínén lévő baktériumok eltávolítása is.

Zsírosodó hajra nem ajánlott a zsírosodás elleni sampon, mert olyan anyagot tartalmaz, ami elzárja a faggyúmirigyek kivezetőcsatornácskáit, és ennek következtében a rövid ideig tartó hatás megszűntével a zsír hirtelen „önti el" a hajat. Inkább mossunk fejet naponta natúrsamponnal!

Nem csak a hajas fejbőr, de testünk egyéb bőrfelülete esetében is fontos, hogy megmaradjon a kellő hidratáltság: ezért ne szárítsuk ki bőrünket, mert azzal sokat árthatunk! Nem ajánlottak tehát a különféle rázókeverékek és az alkoholos ecsetelők. Ezek kivétel nélkül irritálják a faggyúmirigyeket, intenzívebb termelésre sarkallják azokat.

A gomba okozta tüneteket - ilyen a korpás fejbőr - gombaellenes készítményekkel külsőleg is elég hatékonyan lehet kezelni.

A seborrhoeás fejbőr esetében a haj hosszúsága nem befolyásolja a tünetek megjelenését, de kétségtelen, hogy rövid haj esetén jobban szellőzik a fejbőr, és a viszkető érzés enyhülhet.

Ha a tünetek a testen szóródtak, hosszadalmasabb a gyógyulási folyamat, és sokszor nem elég külsőleg, hanem belsőleg is kezelni kell a problémát szájon át szedhető készítménnyel.

Tippek
  • Korpásodás ellen naponta mossunk hajat zsurlófőzettel! Egy teáskanál zsurlót negyed liter vízben forraljunk fel, és letakarva hagyjuk állni, amíg hőmérséklete annyira lehűl, hogy a fejbőrünknek kellemes!
  • Hajzsírosodás esetén kamillateával öblítsük le a fejbőrt és a hajat! Negyed liter vizet egy púpozott teáskanál kamillával forraljunk fel, és letakarva hagyjuk állni, amíg annyira lehűl, hogy a fejbőrünknek kellemes!
  • A pattanásokat és a seborrhoeás dermatitist galajfőzettel kezeljük! Fél teáskanál galajt nyolcad liter vízben forraljunk fel! A főzetet hagyjuk langyosra hűlni, maja kozmetikai korong vagy vatta segítségével tisztítsuk le vele az érintett bőrfelületet! A tisztítást naponta többször ismételjük meg!
| seborrhoeás dermatitis, bőrgyulladás, seborrhoea, korpa
2017-10-27 01:19:08
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop