Mi az a rosacea és mit tehetünk ellene?

A rosacea kellemetlen bőrbetegség, amely feltűnő helyen, az arcon jelentkezik. Annyira zavaró lehet, hogy a beteg életminősége látja kárát.

rosacea, megelőzés, kezelés | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
Napozás, szélsőséges hőmérséklet-ingadozás, fűszeres étel fogyasztása után a tünetek fellángolhatnak.

A rosacea általában úgy jelentkezik először, hogy a beteg könnyen pirul, majd egy idő múlva az arc középső része vöröses színezetűvé válik, és ez a szín tartós marad. Apró vörös göbök is megjelennek, ezek hol előjönnek, hol eltűnnek. Láthatóvá válnak a hajszálerek is.

A tünetek általában 30-50 év körül jelentkeznek először, a betegség nőknél gyakoribb, mint férfiaknál, akiknél azonban súlyosabb esetek is előfordulhatnak.

Különösen veszélyeztetettek a fehér bőrű emberek, bár az is lehet, hogy rajtuk eleve jobban látszik a bőrpír. Egyes vélemények szerint a rosacea kialakulásában a genetika is szerepet játszik.

A korai fázisban még könnyebben kezelhetők a tünetek, sőt, maga a betegség is.Ha az első jeleket tapasztaljuk, érdemes elkerülni a kiváltó okokat.

A rosaceát kiválthatják többek közt az alábbiak:

– napozás
– alkohol
– forró italok
– fűszeres ételek
– túl sok edzés
– szélsőséges hőmérsékletek
– stressz
– durva bőrradírok

Mivel nem mindenkinél egyformák a kiváltó okok, érdemes naplót vezetni, így könnyebben megállapítható, mire reagál érzékenyebben a beteg.

Mindenképpen keressük fel az orvost, mert minél korábban kezdődik a kezelés, annál hatásosabb. Eleinte segíthetnek a helyileg alkalmazott antibiotikumok, de kerülendők az akne elleni szerek.

Kaphatók vény nélküli szerek is, amelyekkel csökkenteni lehet a tüneteket, de kérjük ki ilyenkor is a szakember tanácsát. A bőrgyógyász pulzáló lézerkezelést is alkalmazhat.

Aki rosaceára hajlamos, kerülje a napfényt, használjon minimum 15-ös faktorszámú fényvédő krémet, és viseljen kalapot. Egyes vizes alapú kozmetikumok segítenek eltüntetni a bőrpírt.

Netdoctor, kép: sxc.hu
| rosacea, megelőzés, kezelés
2010-02-18 11:26:09
Kapcsolódó cikkek
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop