Rezes arcbőr (rozácea)

A rozácea (rosacea) az arc középső részén bőrpírt, apró pattanásokat és értágulatokat okozó makacs bőrbetegség. A bőr az orr környékén megvastagodhat, ez az orr vörös, gumószerű megnagyobbodását (rhinophyma) okozhatja. A rozácea olykor a törzsön és a végtagokon is megjelenhet. A rozácea oka ismeretlen. A betegség középkorúakon vagy idősebbeken jelenik meg, a világos bőrű egyéneken a leggyakoribb.

rozácea, rhinophyma | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Az alkoholisták egy részén is rozácea, főleg rhinophyma alakul ki. A rezes arcbőrön alkalmazott kortikoszteroid krémek rontják a betegséget. Bár többnyire könnyű felismerni, a rozácea hasonlíthat az aknéra, és bizonyos egyéb bőrbetegségekre.

Kezelés

A rozáceás betegnek kerülnie kell az értágulatot okozó élelmiszerek - pl. fűszeres ételek, alkohol, feketekávé és koffeintartalmú üdítőitalok - fogyasztását. Egyes szájon át szedhető antibiotikumok javítják a rozáceát, a tetraciklinek a leghatásosabbak, és ezeknek van a legkevesebb mellékhatásuk. A bőrön helyileg alkalmazott antibiotikumok (pl. metronidazol gél) is hatásosak. Ha a súlyos rhinophyma nem javul antibiotikumok adására, a betegnek sebészi kezelésre van szüksége.

| rozácea, rhinophyma
2009-02-25 19:20:53
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop