Rosacea

A rosacea nagyon gyakori, makacs, főként az arcot érintő, ezért kozmetikailag kifejezetten zavaró bőrbetegség. A napfény általában rontja a tüneteket, így nem csoda, hogy nyár végén több beteg jelentkezik a bőrgyógyászati szakrendelése rosaceás panaszokkal.

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

A legtöbb beteg az arcon serdülőkori pattanásokra emlékeztető tünetek kialakulása miatt keresi fel az orvost, bár jóllehet a kezdeti jelenségek nem ezek. A betegség ugyanis jellegzetesen három szakaszban zajlik.

A legkoraibb tünet az arc középső részén (orr, homlok, áll) kialakuló bőrvörösség, amely kezdetben múló jellegű, néhány percig tartó arcpirulás, melegségérzet lehet, később azonban a bőrvörösség tartósan megmarad.

Ha közelebbről vizsgáljuk a bőrtüneteket, jól látható, hogy a vörös bőrszínt az arc tágult kicsi erecskéi, kapillárisai adják. Később már gennyes pattanások is megjelennek, melyek súlyos esetben akár a mellen, a háton vagy a végtagok bőrén is jelentkezhetnek.

A tünetek rendszerint rohamokban, shubokban alakulnak ki, tünetes és tünetmentes pe- riódusok váltakozhatnak hosszabb időn keresztül, míg néhány év vagy évtized után kialakulhat a betegség harmadik stádiumát jelentő, az orr vagy az áll kötőszövetes túltengésével járó állapot, a "krumpliorr"; (orvosi néven rhynophyma). E stádium persze nem mindenkinél alakul ki törvényszerűen, leggyakrabban a második szakaszban "megreked"; a betegség.

Múló értágulatok után tartós károsodás

A tünetek általában 40-50 éves kor körül kezdődnek, a kiváltásban szereplő tényezők sokfélék lehetnek.

Örökletes tényezőkön kívül fontos szerepe van bármely gyomor-bél rendszeri betegségnek, vérnyomás-ingadozásnak, nőknél a klimax idején a petefészek hormontermelésének egyenetlenségének. Minden kimelegedést, értágulatot előidéző faktor (pl. alkohol, kávé, forró ételek, erős fűszerek fogyasztása) is a tünetek fellángolásához vezethet. E tényezők kezdetben csak múló értágulatot és bőrvörösödést okoznak, később a kiserek falának tartós károsodása miatt az értágulatok is állandósulnak.

Tulajdonképpen az UV-sugárzás (napfény), a hőhatás és bizonyos szteroid kenőcsök is a tartós érfali károsodás kialakításán keresztül vezetnek a tünetek fellángolásához, illetve romlásához.

A tágult erekből gyulladást keltő anyagok jutnak a bőrbe, ezek eredményezik a gennyes "pattanások"; kialakulását, majd jóval később ez a gyulladásos beszűrődés kötőszöveti és faggyúmirigy-túlburjánzást gerjesztve alakítja ki a végstádiumot jelentő krumpliorrot.

A kezelésben elsőrendű a diéta

A betegség megfelelő kezelése, a diétás tanácsok betartása rendkívül fontos, hiszen ha az orr vagy az áll bőrének nagyfokú megvastagodása, egyenetlensége kialakul, akkor már csak komoly plasztikai műtéttel lehet a tüneteket enyhíteni. Fontos valamennyi kiváltó, provokáló faktor feltárása és kezelése (emésztési panasz, epehólyag-bántalom, vérnyomás, hormonális rendellenesség).

Kerülni kell az arc kipirulását, kimelegedését előidéző ételek (alkohol, főleg tömény szeszes italok, kávé, túl hideg vagy túl forró ételek, csípős fűszerek: bors, csípős paprika, csili) fogyasztását.

Célszerű már februártól nappalra legalább 20-as faktorszámú fényvédő krémet használni! A csak átmenetileg jó hatású szteroidtartalmú kenőcsök használata tilos, mert hosszabb távon a tünetek további romlását eredményezik. Ha gennyes pattanások jelentkeznek, antibiotikum-kúrára is szükség lehet.

A tapasztalat azt mutatja, hogy bár makacs, vissza-visszatérő tünetek jelentkezhetnek, az esetek zömében helyes kezeléssel jól egyensúlyban tartható betegségről van szó, a diétás tanácsok betartásával, megfelelő együttműködéssel megelőzhető a végstádium kialakulása.

| rosecea, piros arc
2021-10-22 13:08:18
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop