Hirdetés

Szemölcs, anyajegy, májfolt

Bőrünkön többféle elváltozás is előfordulhat. Ezeket sokszor téves névvel illetjük, pedig nem árt tisztában lennünk a különböző elnevezések jelentésével!

anyajegy, szemölcs, májfolt |

Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(5):64-65   Celsus Kft. | Réthy, Á.

Születéskor sok kisbaba makulátlan bőrrel jön a világra. A kor előrehaladtával aztán egyre több és több, különböző jellegű bőrelváltozás jelenik meg a legtöbb ember testén. Ezek száma függhet: bőrtípustól genetikai jellegzetességektől különböző belső tényezőktől.

Mivel a köznyelvben az eltérő elváltozások neve nem mindig fedi a valóságot, érdemes áttekintenünk a leggyakrabban előforduló bőrelváltozásokat és azok jellemzőit!

ABCD-szabály

  • A - Aszimmetria: a legtöbbször kör alakú anyajegy formájának megváltozása, aszimmetria kialakulása
  • B - Border = Sszél: az elváltozás széle határozatlanná, elmosódottá válik, esetleg nyúlványok jelennek meg
  • C - Colour = Szín: az anyajegy részben vagy egészében füstszínű, feketés lesz, esetleg világos udvar alakul ki körülötte
  • D - Diameter = Átmérő: méretváltozás, különösen, ha rövid időn belül gyors növekedésnek indul

Anyajegy - Naevus

A népnyelv a festékes bőrelváltozásokat legtöbbször anyajegynek hívja. (A név arra utal, hogy ezek részben már születéskor is megtalálhatók.) Ez annyiban megtévesztő, hogy anyajegyek - naevusok - a felnőttkorban is kialakulnak.

Orvosi szempontból anyajegyről akkor beszélünk, ha egy bőrterületen a festéksejtek vagy a kiserek felszaporodnak. Előbbi esetben barnás, utóbbiban vöröses-lilás elváltozás keletkezik. Gyakoribb és fontosabb a festékes anyajegyek csoportja.

Az elváltozás belesimulhat a környezetébe, laposan előemelkedhet, vagy kis nyélen is „ülhet”. Felülete a simától a durva rücskösig változhat, festékezettsége egyenetlen is lehet. Sokszor akár több, időnként esztétikailag zavaró vastagságú szőrszálat is tartalmazhat. A naevusok lehetnek pár milliméteresek, de előfordulnak akár tenyérnyi nagyságúak is.

Az élet során az anyajegyek száma növekszik. Ennek oka a bőrt ért UV-sugárzás kumulatív hatása, fizikai és kémiai hatások, esetleg anyagcsere- vagy hormonális betegség lehet.

Külön figyelmet érdemelnek azok a naevusok, melyek elhelyezkedésük folytán gyakori irritációnak vannak kitéve: melltartó széle, öv stb. Az ismétlődő fizikai inger hatására ugyanis daganatos elfajulás következhet be.

Fontos szemmel tartanunk tehát anyajegyeinket, hogy azok esetleges változását időben észrevegyük. Erre a legjobban használható módszer az ABCD-szabály, amely a jellemzők angol nevének kezdőbetűiből áll.

Fontos! Természetesen nem minden változás jelenti az anyajegy rákos elfajulását, de mindenképpen jó, ha ennek eldöntésére bőrgyógyász szakorvoshoz fordulunk.

Veszélyes-e a műtét?

Sajnos a mai napig találkozhatunk olyan tévhittel, hogy az anyajegy „megbolygatása” rákos daganathoz vezet. Abban az esetben, ha a műtétet megfelelő szaktudású személy végzi, ilyen veszély nem áll fenn. Alapvető elv, hogy az elváltozást teljes egészében el kell távolítani, úgy, hogy a kimetszés az épben haladjon. Ez azt jelenti, hogy a bőrelváltozás körül minden irányban ép bőrt is ki kell metszeni. Ennek az úgynevezett ép szélnek a nagysága attól függ, hogy fennáll-e rosszindulatúság gyanúja.

A másik fő szabály, hogy az eltávolított anyagot mindig, kivétel nélkül szövettani vizsgálatra kell küldeni. Előfordulhat, hogy a műtét előtt a bőrgyógyász vagy a sebész sem tudja pontosan meghatározni, hogy milyen jellegű a bőrelváltozás.

A szövettani vizsgálat eredménye tartalmazza a pontos diagnózist, valamint azt, hogy az elváltozást az épben metszették-e ki. Ezután dől el, hogy esetleg szükséges-e további kezelés.

A szövettani eredmény általában 6-10 nap alatt érkezik meg. Sokszor előfordul, hogy a varratszedés után kell külön visszamenni érte.

Tipp: kérdezzük meg orvosunk véleményét a további teendőkről, a leletet pedig - mint minden orvosi iratot - gondosan őrizzük meg!

Bőrrák

A bőr rosszindulatú daganatai szövettanilag többfélék lehetnek.

A legfélelmetesebb a melanoma malignum, amely az esetek egy részében már meglévő anyajegyből alakul ki. Színe legtöbbször füstszínű vagy fekete. A diagnózis bőrgyógyász feladata. Kezelése műtéttel lehetséges, amit szükség esetén kemoterápia egészít ki.

Külön figyelmet érdemel a basalioma nevű daganat. Legtöbbször az arc és a nyak bőrén jelentkezik. Általában pörkösödő seb formájában mutatkozik, amely sosem gyógyul be teljesen, és lassan, de folyamatosan növekszik. Áttétet távoli szervbe vagy nyirokcsomóba nem ad, de hónapok-évek alatt jelentős roncsolást okozhat. Amennyiben az orr vagy a szem nyálkahártyájára terjed, gyakran megállíthatatlanul növekszik.

Igen fontos! Ha hetekig nem gyógyuló sebet észlel, forduljon bőrgyógyászhoz!

Szemölcs - Verruca vulgaris

Szemölcs névvel sokszor azokat a bőrelváltozásokat illetik, amelyek a bőrfelszínből előemelkednek, esetleg egyenetlen felszínűek. Ezek legnagyobb része azonban orvosilag naevusnak tekintendő.

A valódi szemölcs vírusos eredetű bőrelváltozás. Lefelé keskenyedve a bőr mélyebb rétegeibe terjed, a bőrfelszíni szaruréteget pedig megvastagítja. Van gyorsan terjedő fajtája, máskor akár évekig is nyugalomban van. Ha megsérül, és vérzik, a környező bőrterületet is megfertőzheti.

Tipp: eltávolítására a lézer és a fagyasztás is nagyon jól használható, mivel mindkét módszer esetén a hőhatás elpusztítja a sejteket és vérzés sem lép fel. A szemölcs egy fajtája okozza a sokakat kínzó tyúkszemet, amely járáskor a talpon komoly fájdalmat okozhat. Ennek kiirtása sokszor igen nehéz feladat.

Időskori szemölcs - Verruca senile

Hatvanéves kor körül testszerte megjelenhetnek sárgás, morzsalékony, egyenetlen felszínű bőrelváltozások, melyek idővel sötétebb barna színt vesznek fel. Ezeket időskori szemölcsnek hívjuk. Eltávolításuk akkor javasolt, ha esztétikailag zavaróak, vagy fokozott irritációnak kitett területen helyezkednek el.

Májfolt

A májfolt elsősorban a homlokon, az orcákon és a száj környékén megjelenő bőrelváltozás. Önmagában nem jelent veszélyt, viszont gyomor-bél rendszeri, májműködési vagy hormonális zavart jelezhet.

dr. Réthy Ágnes

anyajegy, szemölcs, májfolt

2007-05-29 14:23:25

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop