Hirdetés

A hajhullás

Normális körülmények között naponta 50-100 hajszálat veszítünk el. Ez a mennyiség szinte észre sem vehető. Egyes hormonális hatások, betegségek vagy gyógyszeres kezelés eredményeként azonban kóros hajhullás alakulhat ki.

hajhullás, kopaszodás |

InforMed Hírek16   InforMed | Hulló, D.


A fokozott hajhullás leggyakrabban öröklött tényezők miatt következik be. Férfi és női típusú hajhullás különböztethető meg. Átmeneti hajhullás figyelhető meg a terhesség ideje alatt, a szülés tájékán, a fogamzásgátlók szedésének abbahagyását követően vagy a menopauza ideje alatt, a pajzsmirigy működési zavara, autoimmun autoimmun betegségek, bőrfertőzések és a bőr hegesedésével járó kórképek szintén okozhatnak hajhullást.

Daganatos betegségek, ízületi gyulladás, depresszió, szívbetegség vagy magas vérnyomás kezelésére felírt egyes gyógyszerek mellékhatásaa között szerepelhet hajhullás.

Megfigyelték, hogy fizikai vagy lelki sokk, pl. jelentős fogyás, lázas állapot vagy családtag elvesztése után általános hajhullás következhet be.

Pszichiátria kórkép egyik tünete lehet, hogy a páciens tépkedi a haját. Ennek következtében foltokban hiányzik a haj, vagy a szemöldök.

A túl szorosan összefogott haj olyan húzó hatást fejt ki a hajhagymákra, amely hajhulláshoz vezethet. A hajápoló szerek, hajfesték helytelen használata, túlzásba vitt alkalmazása, a hajvasalók és a tartós hullámokat kialakító vegyszerek a hajat élettelenné teszik, majd letöredeznek a hajszálak.

Az étkezési zavarok, alultápláltság következtében fellépő vas- és fehérjehiány is hajhullást okozhat.

A kivizsgálás

Hajhullás kivizsgálása során a kezelőorvos rákérdez a családban előforduló hajvesztési rendellenességekre, majd a beteg hajának vizsgálata során megtekinti a megritkult területeket és egyéb tünetekre is figyelmet fordít. Vérvizsgálatból kiderülhet cukorbetegség, pajzsmirigy betegség vagy olyan autoimmun betegség, például a lupus.

Lehetőség van mintavételre is, amely során húzással hajszálakat távolítnak el, vagy biopszia során egy kerek eszközzel a hajszálakkal együtt kisebb bőrmintát is elküldenek elemzésre.

Kezelés

Ha valamilyen betegség okozza a kóros hajvesztést, az alapbetegség kezelésétől várható a tünetek megszűnése. Előfordulhat, hogy gyulladáscsökkentő vagy az immunrendszerre ható gyógyszerek adása válik indokolttá. Vannak olyan folyadékok, amelyeket helyileg kell alkalmazni, bedörzsölni a fejbőrbe, attól függően, milyen elváltozást állapít meg a szakember.

A tartós hajvesztés műtéti úton is kezelhető. A hajbeültetés során néhány hajszálat tartalmazó bőrdarabokat ültetnek be a kopasz területre. Idővel több beavatkozásra is szükség lehet. A kopasz bőrfelület kivágása, majd hajas bőr odahúzása is szóba jöhet megoldásként. A műtétek költségesek és fájdalmasak, mellékhatásként pedig fertőzés és hegképződés léphet fel.

Akinél a gyógyszeres kezelés eredménytelen, vagy csak átmeneti hajhullás áll fenn, a probléma jó minőségű, élethű parókával vagy hajpótlással is elrejthető.

Megelőzés

A kiegyensúlyozott táplálkozás és a haj szakszerű ápolása csökkenti a hajhullás kockázatát. Kerülni kell a haj húzgálását, csavargatását és a túl szoros lekötésével járó frizurák viselését, amelyek a hajszálak letöréséhez vezethetnek.



hajhullás, kopaszodás

2019-04-27 18:36:33

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop