A hajhullás meglepő okai

Kóros hajhullásról csak akkor beszélünk, ha huzamosabb ideig naponta 100 hajszálnál több hullik ki.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sarkady, L.

Bizonyos gyógyszerek

Vessen egy pillantást a szedett gyógyszerek mellékhatásaira - a hajhullás rajta lehet a listán. Ilyen gyógyszerek például a vérhígítók, az A-vitaminban gazdag akne elleni gyógyszerek, az anabolikus szteroidok vagy az ízületi gyulladás, a depresszió, a köszvény, a szívbetegség vagy a magas vérnyomás elleni gyógyszerek.

Terhesség

Terhesség alatt a hormonváltozás miatt a haj ritkábban hullik, mint általában, ezért vastagabbnak és dúsabbnak tűnnek. A szülés után, amikor a hormonok újra változnak fokozódik a hajhullás. Mindent egyensúlyba fog jönni kb. 3–6 hónap alatt.

Alacsony szérumvas szint

A vas szükséges az egészséges hajhoz, a vashiány hajhullást okoz. Vannak más tónetek  is, amelyeket az alacsony vastartalom okoz: törékeny körmök, sárga vagy halvány bőr, légszomj, gyengeség és szapora szívverés.

Stressz

A túl sok stressz a szervezet immunrendszerét beindíthatja, és ez megtámadhatja a szőrtüszőket. A sok aggodalom és szorongás szintén megállíthatja a hajnövekedést, és a haj hullani kezd.

Fogyasztó műtét után

A műtét után alacsony a cink szint, ezért a általában fokozódik a hajhullás. Orvosa javasolhat egy cink tartalmú étrendkiegészítőt a hajhullás megállításához.

Kevés fehérjét fogyaszt

Ha a szervezet kevés fehérjét kap, leállítja a hajnövekedést, és 2-3 hónap után a haj elkezd kihullani. Több húst, tojást, halat, dióféléket és magokat egyen, akkor több fehérje jut be a szervezetbe.

 A hormonális fogamzásgátlók, például a fogamzásgátlótabletták, spirálok, injekciók hajhullást válthatnak ki, főleg, ha a családban másnál is előfordult. Kezelőorvosa javasolhat nem hormonális fogamzásgátlást.

A fogamzásgátló elhagyása után

Nemcsak a hormonális fogamzásgátlás elkezdése okozhatja a hajhullást, hanem az abbahagyása is. Néhány héttel vagy hónappal a leállítás után észlelhető változás.

Rosszul kezeli a haját

Néha a fésülködés hibája, hogy a hajszálak elkezdenek töredezni vagy hullani. Ha túl sok sampont használ, haját megmossa és megfésüli, ha nedves, fejét törölközővel szárazra dörzsöli, valamint, ha túl keményen vagy túl gyakran keféli, akkor a hajszálak sérülnek. 

Ha naponta használ hajszárítót, sütővasat, melyek kiszárítják a szálakat, és megkönnyítik a haj töredezését és hullását. Szőkítők, hajfestések és hajlakkok ugyanígy árthatnak.

Betegségek

A hajhullás több mint 30 betegség tünete, ideértve a policisztás petefészek szindrómát, a fejbőrön lévő ótvart, pajzsmirigy rendellenességeket és autoimmun betegségeket. Elveszítheti a haját akkor is, ha influenza, magas láz vagy fertőzés jelentkezik.

Dohányzás

A cigarettafüstben lévő méreganyagok károsítják a szőrtüszőket, megakadályozhatják a haj növekedését.

Menopauza 

Ha a változó hormonszintek miatt más tünetekhez hajhullás is társul, keresse fel orvosát. Lehet, hogy női jellegű hajhullása van, amely kezelhető.

Haj tépkedése

Hajtépési rendellenesség, vagy trichotillomania, elmebetegségi állapot, a beteg akkor érzi magát jól, ha tépegeti a haját. Nehéz megállítani, még akkor is, ha kopasz foltok alakulnak ki a fején. Akinél ez fennáll, az képes kihúzgálni még a szempilláit és a szemöldökét is.

Evési rendellenességek

Mind az anorexia (kóros éhezés), mind a bulimia (túlzott étkezés után hányás) okoz hajhullást, mivel a szervezet nem kapja meg a szükséges tápanyagokat. Ezek lelki rendellenességek. 

Sarkady László dr.

Surprising Reasons Your Hair Is Falling Out

Forrás: WebMD

| hajhullás
2020-09-16 11:33:14
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop