A hajhullás néhány oka

A hajhullás nemcsak a génekre vezethető vissza, írják clevelandi kutatók, ikervizsgálataik során megállapították, hogy számos életmódbeli tényező – stressz, dohányzás, kemény italozás és túlzott napfény – is hozzájárul a hajhagymák pusztulásához.

hajhullás, kopaszság | InforMed Hírek9   InforMed | Sándor, K.
A vizsgálatban 90 férfi és 98 nő ikerpár vett részt, náluk ugyanis genetikailag adott a hajhagymák száma, így az eltérések könnyebben nyomon követhetők. Az ikerpárok kérdőívet töltöttek ki életmódjukról és szokásaikról, a hajuk sűrűségét a választéknál készült fotóval örökítették meg.

Férfiaknál a kopaszodás legerősebb előrejelzője a genetikai adottság, noha a dohányzás, ivás és a stressz, valamint a túlzásba vitt napozás szintén tényezőkként szerepeltek.

Nőknél a családi állapot volt az egyik legfontosabb tényező, de szerepet játszott a kalap és más fényvédők viselése, a kávéfogyasztás és a stabil házasság is. Az egyik vizsgálat szerint a megözvegyült vagy elvált nőknél gyakoribb a hajhullás.

Férfiaknál a genetikai adottságokon kívül kopaszodásra hajlamosít a dohányzás, az italozás, és az ülő életmód is. A magasabb tesztoszterontszint ugyan korlátozza az elhízást, viszont szintén hajhullást eredményez.

WebMD
| hajhullás, kopaszság
2011-11-14 19:26:42
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop