Szép haj, szép köröm, szép bőr

Általános igazság, tűnjék bár közhelynek is, a szép, dús, csillogó haj és a gondozott köröm jólétről, egészségről árulkodik. A tavasz beköszöntével azonban egyre többen keresik fel a bőrgyógyász szakorvost egy igen gyakori panasszal: hajhullással, körömtöredezéssel. Vajon mi állhat a háttérben?

hajhullás | InforMed Hírek6   InforMed
Régebben inkább időskori betegségnek tekintették a manapság egyre gyakoribbá váló hajhullást. – Jellemzően a 28-50 közötti korosztály, közülük is inkább a nők keresik fel a bőrgyógyászt ilyen panaszokkal – mondja dr. Dálnoki Olga bőrgyógyász főorvos.

Ha számszerűsítjük, akkor száz betegből ma harminc-negyven páciens küzd a hajhullás problémájával. Különösen a fiatalabbak tapasztalják meg ezt a kellemetlen állapotot, ők azok, akik két-három hét türelmi idő után szinte azonnal orvoshoz fordulnak.

Gyakori jelenség, hogy a hajhullás és a körömtöredezés hátterében környezeti ártalmak, stressz, a nem megfelelő táplálkozás, a kevés mozgás, a relaxálás hiánya áll, de hormonális változások, gócos betegségek, mérgezések, autoimmun vagy daganatos megbetegedések is felelhetnek a hajkorona fogyatkozásáért.

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy mindenkinél más és más probléma állhat a háttérben, még akkor is, ha a tünetek hasonlóak – teszi hozzá a főorvosnő.

A szőrtüszők legaktívabb szerkezetei testünknek, egész életünkön át folyamatosan termelik a szőrszálakat, felfokozott anyagcserét folytatva. Ha szervezetünk anyagcsere folyamatai optimálisak, várhatóan csak a természetes, fiziológiás hajhullással, azaz napi 60-100 hajszál elvesztésével kell számolnunk.

Persze léteznek olyan időszakok, amikor ennél intenzívebb hajhullást élünk meg valamennyien: jellemzően ide tartoznak a tavaszi hónapok, amikor a sokáig sapka, kalap alá zárt, száraz levegőt megtapasztaló haj hullással felel mindezért. Ebben az esetben átmeneti jelenségről van szó.

Ugyancsak átmeneti problémának tekinthető a várandósság és a szoptatás idején bekövetkező hajhullás, amely a hormonális változások után, megáll, a haj újra erőteljes növekedésnek indul.

A hajhullás lehet visszafordítható és visszafordíthatatlan folyamat, utóbbi, ha nem is állítható meg, de megfelelő kezeléssel lassítható. Szerencsére ritka a „totális” hajhullás jelensége, jóval gyakoribb a ritkulás (a fej egész terültéről egyenletesen hullik a haj) vagy a foltos hajhullás (kopasz foltok alakulnak ki).

Ma már egyre több, hatásos kezelési módszer áll rendelkezésre: a vérbőséget okozó hajszeszek, a szájon át szedhető B vitamint és nyomelemeket tartalmazó kapszulák vagy az ugyancsak ilyen tartalmú haj- és körömnövekedést serkentő spray-k.

- Bár a patikákban számtalan, vény nélkül megvásárolható készítményhez juthatunk hozzá, mégis azt mondom, a legbiztosabb, ha minden hajhullós beteg bőrgyógyász szakorvoshoz fordul – mondja dr. Dálnoki Olga.
Ne vásároljuk ezeket a szereket csak azért, mert már valakitől azt hallottuk, hogy bevált. Tudom, sokan tartanak attól, hogy a hajhullás hátterében komoly betegség áll, amennyiben ez így van – egy hajszesz biztos nem hoz segítséget.

Amíg a kiváltó alapbetegséget nem orvosoljuk, nem várható javulás. A tapasztalt szakember a megfelelő vizsgálatok után dönt a kezelésről, hiszen az sem mindegy például, hogy a hajhullás mellett kell-e más, a fejbőrön jelentkező bőrbetegséget kezelni.

A betegeimnek mindig azt mondom, képzeljék el, hogy a fejük egy gondozott virágoskert, amit ha megfelelően táplálnak, öntöznek, ápolnak, egyik napról a másikra kivirul.
| hajhullás
2008-04-09 12:50:09
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop