Az FDA jóváhagyta a Botox alkalmazását a fokozott hónaljizzadás ellen

Az FDA hozzájárult ahhoz, hogy az eddig ránctalanításra használt Botoxot az igen erősen verítékezőknek hónaljbőre alá fecskendezzék, megakadályozva ezzel az izzadást.

FDA, Botox, izzadás | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A Botox a Botulinum toxin, baktérium által termelt idegméreg gyengített változata. Mindeddig a kozmetikai ipar használta a ráncok eltüntetésére, de mostantól megszüntetheti az erősen izzadók problémáját is.

A túlzott izzadás kezelésére sok eljárás létezik, az erős izzadásgátlóktól az verejtékmirigyek stimulálását gátló gyógyszereken át a műtétig.

A Botox ideiglenesen megbénítja a verítékmirigyeket stimuláló ideget. A Botox-hónaljinjekciót kapók 91 százalékánál felére csökkentek a tünetek, szemben a placebót kapók 36 százalékával.

A hatás ideje néhány hónap, ennek elteltével a kezelés megismételhető.

Fontos, hogy a kezelés megkezdése előtt a beteget ellenőrizzék a verítékezés más okainak (pl. a túlzott pajzsmirigy-működés) kizárására, mert előfordulhat, hogy a kezelés egy potenciálisan súlyos betegség elfedését segíti elő.

A mellékhatások közt van a fájdalom vagy vérzés az injekció beadásának helyén, a test egyéb helyeinek izzadása, influenzaszerű tünetek, fejfájás, láz, viszketés és szorongás, közli az FDA.

A dermatológusok már eddig is ajánlották a Botoxot hiperhidrózisban szenvedő betegeiknek, de az FDA jóváhagyása azt jelenti, hogy a gyártó mostantól már reklámozhatja is. A mindkét hónaljra kiterjedő kezelés átlagos ára 750 dollár.

All Headline News
| FDA, botox, izzadás
2005-05-31 12:15:23


Tippek izzadás ellen

Gyakran meglehetősen kínos lehet a túlzott izzadás.


Válogatós baktériumok – a kellemetlen szagú póló titka

Igaz, az edzés, testmozgás erősít, boldogabbá és egészségesebbé tesz, de bizony büdösek is lehetünk tőle.


Izzadságból termel energiát a tetoválásszerű bioelem

Az Amerikai Kémiai Társaság összejövetelén olyan tetoválást mutattak be tudósok, amely az emberi izzadságban található tejsav segítségével termel energiát.


A túlzott izzadás okai

Természetes, hogy melegben vagy fokozott fizikai igénybevétel esetén izzadunk, néha azonban enélkül is verejtékezünk. Hogy mitől, arról a következőkben lesz szó.


Önmagát szagtalanító inget fejlesztett ki egy amerikai cég

Önmagát szagtalanító inget fejlesztett ki egy amerikai cég: akár száz napig is hordhatja bárki egyhuzamban a ruhadarabot, mégsem fog kellemetlen szagot árasztani.


hirdetés