Ne izzadjunk! - Botoxot az extrém esetekre!

Izzadás, verejtékezés… Kell ez nekünk? A kérdés jogos, hiszen a legtöbb ember kellemetlen élményként éli meg a verejtékmirigyei működését. Különösen akkor, ha az túlságosan intenzív, s ezért beilleszkedési zavarokat is okoz...

izzadás, Botox, hiperhidrózis | Ideál - Reforméletmód magazin 0200 ;19(6):57-57   Celsus Kft. | Révész, K.

Szervezetünk egészséges egyensúlyának fenntartásában több szempontból is fontos szerepe van a verejtékmirigyek munkájának:

  • a bőr felszínére került veríték elpárologtatása révén hűti szervezetünket
  • részt vesz bőrfelszínünk hidrolipid rétegének kialakításában
  • verejtékünk biztosítja bőrünk savas pH-ját, azaz védelmi rendszerét
  • szervezetünk só és vízháztartását szabályozza
  • méregtelenít is…

Tehát a válasz egyértelmű: igen, ez is kell nekünk! Izzadjunk!

Kétféle mirigy

Az egyik fajta verejtékmirigyünk az eccrin, ami sós - normál esetben víztiszta - verejtéket termel. A másik az apocrin verejtékmirigy, ami a tejmirigyek rokona. Utóbbiak a hónaljban, az emlőbimbó körül és a gáttájékon találhatók. A pubertás idején kezdik meg működésüket, és sűrű, tejszerű, jellegzetes - esetleg kellemetlen - szagú, feromonokat tartalmazó váladékot termelnek. Az eccrin verejtékmirigyek száma testtájanként változó, de a tenyéren és a talpon fordulnak elő a legsűrűbben, itt akár 4-600 is lehet cm2-ként. Működésük a vegetatív idegrendszer irányítása alatt áll, tehát tudatosan nem befolyásolhatjuk.

Tudta? Egy felnőtt ember nyugalmi állapotban naponta úgy 500 ml folyadékot veszít izzadással. Fizikai munka, sportolás, hőmérséklet-emelkedés, stressz, szorongás, de akár ízingerek vagy szexuális izgalom hatására ez a mennyiség a sokszorosára nőhet, akár többliternyi is lehet.

„Mellékhatást” szüntess!

Az izzadással kapcsolatos kellemetlenségek elkerülésében az első és alapvető lépés a rendszeres tisztálkodás, majd pedig következhet a dezodorálás. A sprayk, stiftek, rollonok, krémek, hintőporok hatására a verejtékmirigyek kivezető csöve összehúzódik, így akadályoztatva van a váladék felszínre jutása. Ám ezek a készítmények nem hatékonyak a tenyéren és a talpon.

Ezeken a helyeken a leggyorsabb és leglátványosabb hatást a botoxkezeléstől várhatjuk. Ez nagyon fontos lehet szocializációs zavaroknál, munkavállalásnál stb. A kezelés megszünteti az izzadást, s nem áll másból, mint apró, felszínes tűszúrásokból, amelyekkel beadják a hatóanyagot a kezelendő bőrfelületbe: hónalj, tenyér, talp. Az izzadásmentes időszak 3-10 hónapig tart. Ha a tünetek visszatérnek, bármikor megismételhető a kezelés. Ha nem várjuk meg, amíg a hatás teljesen lecseng, hanem hamarabb megismételtetjük a beavatkozást, úgy egyre hosszabb hatóidőket érhetünk el!

Szaunázzunk, szőrtelenítsünk!

A rendszeres, nagy testfelületeken végzett izzadásgátlás, például testdezodorok sűrű alkalmazása hosszú távon betegségeket provokálhat, ezért inkább kerüljük!

Jegyezzük meg! Rendszeres szaunázással kompenzálhatjuk azokat a kieső méregtelenítő funkciókat, amelyek a dezodorok alkalmazása miatt alakulnak ki.

A nagy hajlatokban és a talpon kialakuló bűzös izzadás a leggyakrabban valamilyen bakteriális és/vagy gombás felülfertőződés következtében alakul ki. A diagnosztika és a kezelés a szakember dolga.

A hónalji szőrtelenítés nem csak divatos, de hatékony megoldás lehet a kellemetlen szagokért felelős kórokozók megtelepedése ellen.

A túlzott izzadás - Hiperhidrózis

Az extrém izzadás korlátozódhat csak bizonyos testrészekre, leggyakrabban a hónalj, a tenyér, a talp érintett. Ha testszerte jellemző, akkor hormonális problémák, cukorbetegség, szorongásos állapotok, vegetatív egyensúlyzavarok állhatnak a háttérben, ezért először fel kell kutatni a kiváltó okokat, és azt kell kezeltetni!

Révész Klaudia

| izzadás, botox, hiperhidrózis
2007-06-17 16:29:34
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop