Okozhatnak-e az ételek testszagot?

Minden embernek saját, csak rá jellemző szaga van, amit a genetika, az általános egészségi állapot és természetesen a személyes higiéné határoz meg. Ám, mint az alábbiakból kiderül, az is szerepet játszik, hogy mit eszünk.

ételek, testszag, izzadás | InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.

Kéntartalmú ételek

A keresztesvirágúak (brokkoli, káposzta, karfiol) a növények kéntartalma miatt okozhatnak testszagot. Ként tartalmaz még a hagyma és a fokhagyma. Hogy mennyire erős, próbáljuk ki a következőt: dörzsöljük be a talpunkat egy gerezd összenyomott fokhagymával, és 20 percen belül már a szájunkban érezzük az ízét. Ha kedveljük a fokhagymát, de el akarjuk kerülni a szagát, igyunk utána tejet.

Húsok

Egy vizsgálat szerint, amelyben nőknek férfiak hónaljszagát kellett osztályozni, a nők kellemesebbnek találták az akkor már két hete húst nem fogyasztó férfiak illatát, mint a húsevőkét. Az nem világos, mennyi húst kell ahhoz fogyasztani, hogy érezni lehessen a testszagon.

Alkohol

Az alkoholt a máj ecetsavvá bontja le, de egy részét a verítékezés és légzés során kibocsátjuk. Ha túl sokat iszik valaki, nemcsak a leheletén érezni, de a pórusain is kiáramlik a szag.

Fűszerek

A szoptatós nők által elfogyasztott ételek közül sok az anyatej aromáját is befolyásolja (répa, fokhagyma, menta, vanília). Érdekes, hogy az anya szülés előtti étrendje, különösen, ha sok curryt vagy köményt tartalmaz, a baba illatára is hatással lehet.
Halak

Egyes esetekben kapcsolat van a gének, az étrend és a testszag között. Van egy örökölt anyagcsere-betegség, a trimethynaminuria, az ebben szenvedőknek a tökéletlen lebontás miatt hal vagy más fehérje fogyasztása után halszaguk lesz.

Spárga

Bár nem testszag, de érdekesség, hogy a legtöbb embernek a spárgától különös, káposztaszagú lehet a vizelete. Emiatt ne hagyjunk azonban fel a spárga fogyasztásával, nem valószínű, hogy a vizelet szagát rajtunk kívül bárki is észreveszi.

Kapcsolódó rovat: Táplálkozás, elhízás, receptek, fogyókúra

Forrás: University of California, Berkley

| ételek, testszag, izzadás
2013-04-16 21:01:33
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop