Eritéma exszudatívum multiforme

Az eritéma exszudatívum multiforme (erythema exsudativum multiforme) a testen szimmetrikusan eloszló, vörös, duzzadt, "céltáblaszerű" rajzolatot mutató foltok megjelenésével járó bőrbetegség.

bőr, eritéma exszudatívum multiforme, herpesz, bÅ‘r | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Feltehetően az esetek több, mint felét a közönséges herpesz fertőzés okozza. Ez a vírusfertőzés sokszor egyértelműen megelőzi az eritéma exszudatívum multiforme megjelenését. A többi esetben feltehetően valamilyen gyógyszer (leggyakrabban penicillin, szulfonamidok és barbiturátok) és fertőző betegség (pl. coxsackie-, vagy echovírus fertőzés, mycoplasmás pneumonia, psittacosis és hisztoplazmózis ) okozza. Ritkán egyes oltóanyagok is kiválthatják. Az még nem ismert, hogy a herpeszvírus és a gyógyszerek pontosan hogyan váltják ki a betegséget, de feltehetően valamilyen allergiás reakcióról van szó.

Tünetek

Az eritéma exszudatívum multiforme általában hirtelen kezdődik, leggyakrabban a tenyéren, talpon és arcon fellépő vörös foltokkal és hólyagokkal. Az ajak és a szájnyálkahártya hólyagjai bevérezhetnek. Az eritéma exszudatívum multiforme a testen szimmetrikusan elhelyezkedő, lapos, kerek, vörös foltokat okoz - ezekben a foltokban szürkésvörös közepű koncentrikus gyűrűk alakulhatnak ki ("céltábla"-foltok). A vörös bőrterületek viszkethetnek is. Az eritéma exszudatívum multiforméban szenvedőknek herpesze lehet (vagy éppen ezt megelőzően zajlott), fáradékonyak, gyakori panaszuk az ízületi fájdalom és a láz. Az eritéma exszudatívum multiforme rohamszerűen jelentkezhet, 2-4 hétig tart, ősszel és tavasszal, olykor éveken át visszatérhet.

A Stevens-Johnson-szindróma az eritéma exszudatívum multiforme súlyos formája, amelyben a szájnyálkahártyán, a garatban, a végbél és a nemi szervek körül, és a szem kötőhártyáján hólyagok képződnek. Az egész bőr kivörösödhet. A szájban lévő sebek miatt a beteg képtelen enni, a száj zárása fájdalmas lehet, ezért a beteg folyamatosan nyáladzik. A szemek nagyon fájdalmasak lehetnek, bedagadnak, és a sok gennytől beragadhatnak. A szaruhártya hegesedhet. Ha a húgycsőnyílás környéke is érintett, a vizelés nehezített és fájdalmas.

Kezelés

Az eritéma exszudatívum multiforme rendszerint magától gyógyul, a Stevens-Johnson-szindróma azonban végzetes lehet. Az orvosok megkísérlik a kiváltó fertőzést kezelni, és a gyanúba került gyógyszereket kiiktatni. Ha az eritéma exszudatívum multiforme okának a herpeszt gondolják, szájon át aciklovirt adnak.

A bőr hólyagos és sebes elváltozásait csapvízzel kell borogatni. A súlyos, elhúzódó vagy visszatérő esetekben szájon át kortikoszteroidokat adnak, de ezek haszna kérdéses.

A fertőzés legkisebb jelére is antibiotikumot kell adni. Ha az eritéma exszudatívum multiforme az evést vagy ivást lehetetlenné teszi, intravénás táplálás és folyadékpótlás szükséges.

| bőr, eritéma exszudatívum multiforme, herpesz
2009-02-12 14:41:33
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop