Eritéma nodózum

Az eritéma nodózum (erythema nodosum) fájdalmas, bőr alatti csomóképződéssel járó gyulladás, amely leggyakrabban a lábszár elülső felszínén jelentkezik, de néha a karokon és más bőrterületeken is megjelenhet.

eritéma nodózum | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Az eritéma nodózum sokszor nem önálló kórkép, hanem más betegség vagy gyógyszerallergia tünete. A betegség a fiatal felnőtteken a leggyakoribb, hónapok, évek után visszatérhet. A gyermekkorban leggyakrabban (Streptococcus okozta) torokgyulladást követően lép fel. Felnőttkorban a Streptococcus-fertőzés és szarkoidózis a leggyakoribb okai. Kevésbé gyakori: a lepra, coccidioidomycosis, hisztoplazmózis, tbc, psittacosis, limfogranulóma venereum és a kolitisz ulceróza. A betegség gyógyszeres eredetű is lehet - szulfonamidok, jodidok, bromidok, és orális fogamzásgátló tabletták okozhatják.

Tünetek és kórisme

Rendszerint a lábszáron jelentkezik, a csomók kiemelkedőek, zúzódáshoz hasonlítanak, színük rózsaszíntől fokozatosan kékesbarnává változik. Gyakran kíséri láz és ízületi fájdalom, néha a mellkasi nyirokcsomók is megnagyobbodhatnak.

Az orvos számára általában a fájdalmas csomók az árulkodó jelek. Az egyik csomóból végzett próbakimetszés (szövetminta vétele és mikroszkópos vizsgálata) segíthet a kórisme felállításában. A kiváltó ok tisztázására nem létezik speciális laboratóriumi vizsgálat.

Kezelés

Az eritéma nodózumot feltehetően okozó gyógyszereket el kell hagyni, és bármilyen, a betegség hátterében álló fertőzést kezelni kell. Ha a betegséget Streptococcus-fertőzés okozta, a betegnek egy évig, vagy még tovább antibiotikumot kell szednie.

Az ágynyugalom elősegíti a csomók okozta fájdalom elmúlását. Ha sem fertőzést, sem gyógyszeres eredetet nem találnak, a kezelést aszpirinnel lehet megpróbálni, amely rendkívül hatásos lehet. Az egyes csomókat kortikoszteroid-injekcióval lehet kezelni, ha pedig a betegnek sok csomója van, néha kortikoszteroid tablettákat rendel az orvos.

| eritéma nodózum
2009-02-12 14:45:14
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop