Cardiorenalis kockázatot és intestinorenalis kapcsolatot jelentő urémiás toxin: az indoxil-szulfát

Az urémiás szindróma és állapot elsősorban a veseelégtelenség következtében felhalmozódó urémiás toxinok eredményeképpen jön létre.

indoxil-szulfát, urémiás toxin, vastagbélflóra pro- és prebiotikum, orális adszorbens | Orvosi Hetilap 2011 ;152(43):1724-1730   Markusovszky Lajos Alapítvány | Kiss, I.
Egyre nagyobb figyelem fordul az urémiás toxinok eltávolításának lehetőségei felé, amely már nemcsak a dialízis kezelést jelenti, hanem a táplálkozással kapcsolatos speciális meggondolásokat, illetve a toxinokat megkötő, termelődésüket csökkentő lehetőségeket vizsgálja.

A krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek és a vesepótló kezelésben részesülők morbiditásában és mortalitásában kiemelt szerepet játszanak a cardiovascularis kockázatot is növelő urémiás toxinok. Ezek közé tartozik a cardiorenalis kockázatot növelő, dialízissel nehezen eltávolítható, fehérjéhez kötött endogén urémiás toxin, az indolcsoportba tartozó indoxil-szulfát.

Mai ismereteink szerint az indoxil-szulfát vasculonephrotoxicus anyag, a renalis és cardiovascularis betegségek progresszióját fokozó urémiás toxin. Az urémiás toxinok között is különös jelentőséggel bír az a tény, hogy redox potenciája révén egyszerre antioxidáns és oxidatív stresszt okozó hatású, és a saját bélrendszerünkben képződik. Szérumkoncentrációja a táplálkozástól, illetve a tubularis funkciótól függ, ezért képes a glomerulusfiltrációs rátától függetlenül is jelezni a krónikus veseelégtelenség progresszióját.

Az indoxil-szulfát sikeres eltávolítása csökkenti a morbiditást és mortalitást, illetve növeli a túlélést. Mindezek alapján lehetséges célpontja, befolyásolási területe lehet az urémia csökkentésének krónikus veseelégtelenségben. A pro- és prebiotikumokkal együtt alkalmazott orális adszorbensek ígéretesebb indoxil-szulfát befolyásolási lehetőséget jelentenek.

Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórház, Belgyógyászati Szakmák Mátrix Intézete, Nephrologia-Hypertonia Profil és B. Braun Avitum Hungary Zrt. 1. Sz. Dialízisközpont Dél-budai Nefrológiai Központ, Budapest; Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, II. Belgyógyászati Klinika Geriátriai Tanszéki Csoport, Budapest

| indoxil-szulfát, urémiás toxin, vastagbélflóra pro- és prebiotikum, orális adszorbens
2011-10-17 00:55:13
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop