Támadnak a szúnyogok! - 1. rész

A szúnyogfélék mindenhol előfordulnak, és elsősorban a meleg, nedves környezetet kedvelik, nyáron a vízpartokon pedig különösen sok van, A nőstény szúnyogok ugyanis a vízfelszínre vagy az árterekre rakják petéiket.

szunyog, csípés, rovarirtó, szívférgesség, bőrférgesség, szúnyog | InforMed Hírek13   InforMed | Glanz, J.; Glanz, J.

A szúnyogok májustól szeptemberig vannak jelen, 1-6 hétig élnek. A nőstények csípnek, melyek életük nagy részében növényi nedveket szívogatnak, de a legtöbb fajnál a peterakáshoz szükség van madarak vagy emlősök vérének szívására is, életükben legalább egyszer. Este 6 és 10 óra között kell számítani a támadásukra”.

A szúnyogok egyes embereket szívesebben csípnek meg, mint másokat. A szúnyogokat a kilélegzett levegőben lévő széndioxid vonzza leginkább, emiatt a gyorsabb anyagcseréjű, testesebb embereket és a terheseket kedvelik, továbbá azokat, akiknek magasabb a testhőmérsékletük. A szúnyogok a látásuk alapján is válogatnak: állítólag nagyobb eséllyel veszik észre a fekete, a sötétkék és a piros ruhát viselőket.

Viszketés

A viszketést a csípés következtében fellépő bőrirritáció és a hisztamin felszabadulása okozza. Akinek a szervezetében a csípéskor több hisztamin szabadul fel, annak bőre érzékenyebben reagálhat akár egy egyszerű szúnyogcsípésre is.

Kevesen tudják, hogy a kórokozóval fertőzött szúnyog csípése nagyobb kiterjedésű, gyulladásos, duzzadt foltokat, sőt, akár hőemelkedést is okozhat!

A tünetek jelentkezésekor ajánlatos bőrgyógyászhoz fordulni. A betegek jelentős részénél krémekkel, rázókeverékekkel is megszüntethető a bőrirritáció. Súlyos esetekben antibiotikumra is szükség lehet.

A szúnyogcsípéseket vakargatni, bármennyire viszketnek is, szigorúan tilos! A vakargatás elfertőződhet, és hegesedéssel gyógyulhat. Egy ártalmatlan szúnyogcsípés, ha később halványul is, így akár egész életre szóló nyomot hagyhat a bőrön! Vakargatás helyett ajánlatosabb hősítő hatású rázókeverékekkel csillapítani a viszketést. Kisgyermekek esetében használatuk tekintettel érzékenyebb bőrükre különösen indokolt!

Védekezés

Számos módszerét ismerjük a szúnyogok elleni védekezésnek. A szúnyogháló mellett hatékony szúnyogriasztó szerek széles választéka áll rendelkezésünkre,

Egyes rovarirtó szerek alkalmazása veszélyes is lehet, mert ami megöli a szúnyogokat, az néha az emberre is ártalmas lehet. Bár a rovarirtó spray zárt helyiségben bizonyos körülmények között elegendő védelmet nyújt, semmit sem ér a nyári estéken a szabadban rendezett sütögetésnél, illetve a vízi túrákon és a mocsaras vidékeken át vezető kirándulásokon. A megfelelő rovarriasztó szerek a bőrre kenve hosszabb ideig távol tartják a kellemetlen rovarokat.

A rovarriasztó készítmények olyan anyagokat tartalmaznak, melyek a vérből és az izzadságból származó, a bőrről elpárolgó illatanyagokat annyira megváltoztatják, hogy már nem csalogatják oda a rovarokat, mert azok nem ismerik fel a zsákmányt.

A rovarcsípések ellen számtalan készítmény kerül forgalomba, melyek a hatóanyagaik alapján különbözőek: illóolaj alapú szerek (eukaliptusz, levendula, citromfő, szegfőszeg és borsmenta), és létezik egy aránylag új, természetes alapú szer, mely a kókuszolajból kivont anyagoknak köszönheti védőhatását.

A rovarok elleni védekezésben nem mindig érvényes az a köztudatban elterjedt nézet, miszerint a természetes szerek jók, a kémiai úton előállítottak pedig mindig károsak.

A szúnyogriasztásra használt természetes illóolajoknak sajnos számos hátránya is van: sokkal rövidebb ideig hatnak, mint a szintetikus hatóanyagok, mellékhatásként például bőrirritációt és allergiát válthatnak ki, és nem mindenki kedveli átható illatukat.

A védelem időtartama a rovarok fajtájától is függ. Bár a legkiválóbb készítmények 6-8 órán át hatnak a szúnyogok ellen, azonban csak 4 órát a bögölyök vagy a darazsak ellen. És még ennél is kevesebb ideig, mintegy két órán át, a kullancsokkal szemben.

A hőmérséklet, a levegő páratartalma és a szél is befolyásolja a hatóidőt. Az sem mindegy, hogy például a balkonon napozunk vagy éppen sportolunk, és közben erősen izzadunk.

A rovarriasztó szerek nem csak a házi patika elengedhetetlen kellékei. Sosem hiányozhatnak az utazáskor magunkkal vitt kis gyógyszercsomagból sem, hiszen a déli és a trópusi országokban a szúnyogok csípéseikkel számos betegséget terjesztenek.

Folytatás itt: Támadnak a szúnyogok! - 2. rész

| szúnyog, csípés, rovarirtó, szívférgesség, bőrférgesség
2015-06-18 23:19:03
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop