Támadnak a szúnyogok! - 2. rész

A szúnyogokról szóló cikkünk folytatásában, arról olvashatnak, hogy mit tehetünk a szúnyogcsípés ellen, és hogy milyen súlyos betegségeket terjesztenek.

szunyog, csípés, rovarirtó, szívférgesség, bőrférgesség, szúnyog | InforMed Hírek13   InforMed | Glanz, J.

Támadnak a szúnyogok! - 1. rész

Gyerekek

A csecsemők és a kisgyerekek különösen szenvednek a rovarcsípésektől, de nem ajánlatos náluk a szokásos rovarriasztó szereket használni, mert alvás vagy játék közben beledörzsölhetik a szert a szemükbe vagy az orrukba, ahol ez nyálkahártya-irritációt idézhet elő. Érzékeny bőrüket felesleges irritációnak tesszük ki.

A csecsemők és a kisgyermekek bőrén keresztül sokkal könnyebben felszívódnak az idegen anyagok, mint a felnőtteknél, ezért a rovarriasztót náluk nem szabad nagy felületre felvinni, pedig így a szer nem tudja megfelelőképpen kifejteni hatását. A kicsiket tehát inkább vastag ruházattal vagy szúnyoghálóval védjük. Amikor az esti órákban a szúnyogok csapatostul megjelennek, ők már úgyis többnyire ágyban vannak. A szobát a szúnyoghálóval bevont ablakokon keresztül szellőztessük.

A B-vitaminok átható szaga is jó szúnyogriasztó, törjünk fel egy ampullát, és ecseteljük be vele a kicsi bőrét vagy adjunk be egy-két tablettát. Ha megcsípte a szúnyog, tegyünk rá levendula, geránium, mentol vagy eukaliptusz tartalmú hősítő, bőrnyugtató krémet, vagy borogatást (vízben vagy teában oldjunk fel pár csepp illóolajat, majd áztassunk be vele egy puha kendőt, és tegyük a csípésre).

A kalciumkészítmények csökkentik a tüneteket. Ha valaki érzékeny a csípésekre, a veszélyes időszakban akár rendszeresen szedhet is ilyet pár napig.
A begyulladt csípési helyekre hősítő és gyulladáscsökkentő krémeket, pakolásokat tegyünk.

Szívférgesség, bőrférgesség

A szúnyogok többféle súlyos betegséget terjesztenek. Hazánkban 3-4 olyan szúnyogfaj van, ami az emberre és a háziállatokra is veszélyes szív- és bőrférgesség kórokozóját hordozza.

A szívférgesség

A szívféreg fertőzés legfőképpen a kutyákra, a macskákra és a vadászgörényekre jelent halálos veszélyt, de a szívféreg lárva az emberi tüdőbe is eljuthat – a fertőződés forrása legtöbbször a beteg házi kedvenc.

A betegség a csípéstől számított első 6-7 hónapban lappang, ezért nem szabad várni a tünetek jelentkezéséig. A betegséget okozó fonálféreg, miután bekerül a kutyába, a szív felé haladva a szív környéki erekben telepszik meg, és keringési elégtelenséget, légzési nehézségeket okoz.

A szívférgesség megállapításához vérvizsgálatra van szükség, a beteg állat kezelése kockázatos, ráadásul az ára akár a tizenötszöröse is lehet a megelőzés költségének. Ha a kutyába már bekerült a féreg, annak kifejlődését megakadályozó kezelések is léteznek, amelyek a lárvákat pusztítják el.

A bőrférgesség

A fonálféreg (Dirofilaria repens) okozta bőrférgesség (dirofiláriózis) szúnyogok közvetítésével jut el a háziállattól a gazdáig. A kór eredetileg Dél-Európára és Dél-Ázsiára volt jellemző, de a felmelegedés következtében északabbra húzódó gazdaszúnyogok miatt már Magyarországot is veszélyezteti a megbetegedés.

A bőrféreg alattomosan terjed, és a gyakori tünetmentesség miatt hosszú ideig észrevétlen marad. A kifejlett, akár 5-17 centiméter hosszúra is megnövő férgek éveken át képesek a bőr alatt vándorolni úgy, hogy a fertőzött háziállatok semmilyen súlyos tünetet nem mutatnak. A férgek lárvái a vérkeringésbe kerülnek, majd szúnyogcsípés útján bejutnak a következő gazdaszervezetbe. A fertőzöttségre sokszor csak esetleges műtétnél derül fény, vagy amikor a férgek a szemet támadják meg, ahol maradandó károsodást, illetve akár vakságot is okozhatnak.

A szervezetbe került és kifejlődött élősködők elpusztítása csak nagyon erős vegyszerekkel lehetséges, ami kockázatos, ezért megfontolandó. Embernél ez a fajta megoldás nem is jöhet számításba, marad egyedüli módszerként - ha kiderül, hol bújt meg a féreg - a műtét.

A kór elleni védekezés legcélravezetőbb módszere a megelőzés. Saját egészségünk megóvása mellett elsősorban a szúnyogok általi terjesztést kell megakadályozni rovarirtó nyakörvek és cseppentő készítmények használatával. Fertőzöttség esetén a bőrféreg szaporodási lehetőségét gyógyszeres kezeléssel lehet visszaszorítani.

Kapcsolódó cikkek:
Házi praktikák rovarcsípésre
Természetes szúnyogriasztó

| szúnyog, csípés, rovarirtó, szívférgesség, bőrférgesség
2015-06-18 23:35:29
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop