Hirdetés

A vérszívók útján terjedő betegségekre hívják fel a figyelmet

Idén a vérszívó ízeltlábúak - a szúnyogok, törpeszúnyogok és kullancsok - útján terjedő betegségekre hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely minden évben április 7-én ünnepli az egészség világnapját.

vérszívók, szúnyog, kullancs, fertőzés |

MTI Hírek11

Világszerte évente több mint 1 milliárd ember fertőződik meg a vérszívó ízeltlábúak útján terjesztett betegségekkel, közülük 1 millió ember meg is hal - mondta el Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője a világnapon tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a globalizált utazás, a klímaváltozás és a városiasodás miatt olyan rég elfeledett betegségek üthetik fel a fejüket újra a WHO európai régiójában, mint például a több mint 60 éve eltűnt dengue-láz és a malária. Dengue-láz járványról 2010-ben Franciaországban és Horvátországban számoltak be, 2012-ben a Portugáliához tartozó Madeira-szigeteken 2000-nél is több esetet regisztráltak. Tavaly pedig mintegy 5 ezer maláriás esetet észleltek Görög- és Törökországban - ismertette az adatokat Pusztai Zsófia.

Felhívta a figyelmet a Lyme-kór és a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás gyakoriságára, valamint megemlítette a nyugat-nílusi láz terjedését is.

Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezetője elmondta: Magyarországon a Lyme-kór előfordulása az utóbbi 3 évben csökkenő tendenciát mutat. A legmagasabb számban 2010-ben fordult elő, akkor 2355 megbetegedést regisztráltak, tavaly pedig 1125 esetet.

A nyugat-nílusi láz egész Európában terjedőben van. Magyarországon az elmúlt évben 31 eset fordult elő, ami csaknem duplája a korábbi évhez képest - tette hozzá. Kiemelte: a szúrólegyek által közvetített fertőzés, a nyúlpestis is egyre gyakrabban fordul elő, ezekből évente 30-130 a megbetegedések száma.

Zöldi Viktor biológus, az Országos Epidemiológiai Központ munkatársa azt hangsúlyozta, hogy a kullancsok ellen egyénileg kell védekezni. Túrázáskor érdemes világos színű, hosszú ujjú és szárú ruházatot viselni, riasztószereket használni, hazaérve pedig érdemes mindenkinek átvizsgálnia magát, ha pedig kullancsot talál valaki a testében, minél előbb távolítsa el.

vérszívók, szúnyog, kullancs, fertőzés

2014-04-07 17:39:00

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop