Testi bajok, lelki bajok, bőrtünetek

Gyakorlott bőrgyógyász első pillantásra jelentős következtetéseket vonhat le a beteg bőr-, nyálkahártya-, haj- és körömtüneteiből a páciens egészségi állapotára vonatkozóan.

| InforMed Hírek18   InforMed | Marczell, I.

A bőr és nyálkahártyák színeltérése fontos jel. A sárga elszíneződés májbetegségekre, veseelégtelenségre utal, de egyes gyógyszerek szedése után is előfordul. Kékeslilás színűvé válik a bőr a vérfesték megszaporodásakor.

A bőrfesték változását okozó betegségekben a bőr színe is sötétedhet vagy világosodhat (például hormonzavarok esetén), de a szervezetbe jutott fémsók is elszínezhetik.

A bőrvizenyő kiterjedt lehet éhezéskor, súlyos veseelégtelenségben és keringési elégtelenségben. Körülírtan legtöbbször helyi gyulladás, helyi túlérzékenység vagy keringési zavar esetén lép fel.

Kiterjedt makacs viszketés fordulhat elő cukorbetegségben, máj-és veseelégtelenségben, hormonzavarokban, vitaminhiányban, rosszindulatú daganatos betegségekben. Viszketést okozhatnak különböző gyógyszerek, de szellemi túlterheltség is.

Fokozott verejtékezést okozhat sok lázas betegség, tüdőbaj, pajzsmirigy-túlműködés. Hirtelen verejtékezéssel járhat szívroham, vércukorcsökkenést követő roham, kritikus lázesés, klimax. Verejtékezés hiánya tapasztalható fokozott vízvesztéssel járó betegségekben, A-vitaminhiányban és pajzsmirigy csökkent működésekor. Hasonló tünetet okoz nem egy gyógyszer is.

A bőrön képződő fekélyek a keringési zavarok mellett társulhatnak fertőző betegségekhez, cukorbajhoz, idegrendszeri betegségekhez.

A bőr érdaganatai utalhatnak fejlődési rendellenességekre. Csillag alakú ér-anyajegyek terhesség alatt szokványosak, de májbetegségekre is figyelmeztethetnek.

A dobverőujj lehet örökletes, de jelenléte tüdő-, szív-, máj- és emésztőszervi betegségekre is utalhat.

A szőrzet fokozott növekedése gyakran hormonális zavarokra vezethető vissza, így megfigyelhető terhesség vagy klimax idején, de hormonkezelést követően is.

Hajhullást fertőző betegségek, testi leromlás, hormonzavarok és vashiány is okozhat.

A körmök alaki elváltozásai közül a domború óraüvegköröm utalhat tüdő-, szív-, idegrendszeri és hormonális betegségekre. A kanálköröm főleg vérszegénység vagy májbetegség esetén figyelhető meg. A körmök vonalas vagy teljes elszíneződése leggyakrabban anyagcsere-betegségekhez, lázas fertőző betegségekhez társul. A körömlemez sorvadása és leválása idegrendszeri betegségekben, fertőzésekben, alultápláltságban fordul elő.

A felsoroltak csak töredékei, de talán leggyakoribb bőrtünetei a belső betegségeknek. Felfigyelni rájuk a betegségek korai felismerése és kezelése szempontjából igen fontos.

A lélek bajainak is számtalan jele fedezhető fel a bőrön. A bőr parazitás fertőzéseitől való félelem (parasitophobia) során a beteg kínzó viszketésről panaszkodhat anélkül, hogy más tünetei lennének. Hasonló félelem fordulhat elő a verejtékezéssel, a szőrnövekedéssel vagy a bőr beszennyeződésével kapcsolatosan. Félelem rögzülhet nemi úton terjedő betegségekkel összefüggésben is.

Pszichés eredetűek a bőrön végrehajtott kényszercselekedetek (mániák). A hajszálak kitépegetése kopasz területeket eredményez. Közismert a kényszeres körömrágás, a körmök tördelése. Néha a beteg állandó kényszert érez bizonyos bőrterületek dörzsölésére vagy kaparására.

A hisztériás magatartás is számtalan és sokszínű bőrtünetet képes előidézni, a csalánkiütésektől a bőrfekélyekig.

A lelki tényezők és a bőrbetegségek közötti lelki kapcsolat számos bizonyítéka ismert. A tünetek lehetnek teljesen lelki hátterűek, mint a verejtékezés vagy a viszketés. A betegségek kórlefolyását is befolyásolhatják a lelki tényezők, például ekcéma vagy idült csalánkiütés esetén.

A bőr normális tünetei (pirulás, izzadás) is állandósulhatnak. Fertőzések kiújulhatnak (herpesz) vagy megszűnhetnek (verruca vulgaris) pszichés tényezők következtében. Test-lélek és lélek-test kölcsönhatása sokszor a bőrbetegségek egyre fokozódó rosszabbodását eredményezheti psoriasis, akne vulgaris vagy dermatitis seborrhoica esetén.

A fentiekből kiderül, hogy a bőrtünetek és bőrbetegségek csak a szervezet egészének összefüggéseiben vizsgálhatók és kezelhetők eredményesen.

| bőrtünetek, pszichés petegségek, belbetegségek
2020-10-20 11:50:40
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop