A viszketésről

A viszketés vakarásra ösztönző, kellemetlen érzés. Néha olyannyira kínzóvá válik, hogy a páciens képtelen másra figyelni, így mindennapi tevékenységét sem tudja elvégezni. A viszketés-vakaródzás miatt álmatlanul töltött éjszakák testi és lelki kimerüléshez vezethetnek.

A bőrviszketésnek két alapvető típusa van. Az egyik fajtájában a kellemetlen érzés jól látható bőrbetegség következménye. Gyakran jelentkezik azonban a viszketés tünetmentes, ép bőr esetén is. Utóbbi típusában elsősorban a szervezetben zajló betegség lehetősége merül fel.

Számos bőrbetegség velejárója lehet a viszketés. A különböző allergiás eredetű bőrelváltozások szinte törvényszerű velejárója. Így gyakran tapasztaljuk ekcémában, ami a bőrre kívülről került anyagokra adott allergiás, túlérzékenységi reakció. A gyakori vakaródzás következtében a gyulladt, nedvedző bőrterület felülfertőződhet, tovább súlyosbítva a betegséget. Kínzó viszketéssel járhat a testszerte jelentkező csalánkiütés is. ennek hátterében gyakran élelmiszer- vagy gyógyszerallergia, nem ritkán a szervezetben megbújó gyulladás áll.

A változatos bőrtüneteket (pl. csalánkiütés, skarlátra, rózsahimlőre emlékeztető kiütés stb.) okozó, gyógyszer eredetű allergia gyakran elviselhetetlen, alig csillapítható viszketést eredményezhet. Ágymelegben fokozódó viszketés kíséri a rühösséget. Típusos esetben a bőrön apró göbcsék, és azt atkák járatai figyelhetők meg. Manapság azonban a jobb higiénés körülményekből adódóan gyakran az intenzív viszketés mellett alig láthatók bőrtünetek; ez megnehezíti a kórisme (diagnózis) felállítását.

A fejtetvesség a hajas fejbőr kisebesedését okozza az állandó vakarás következtében.

Súlyos esetben jól láthatók a mozgó tetvek. Enyhébb formában csak a hajszálakra tapadó serkéket találhatjuk meg. Kevésbé kellemetlen, de idült viszketést eredményez a hajas fejbőr zsíros vagy száraz korpázó gyulladása. Ilyenkor a gyulladt fejbőrhöz tapadó, könnyen leváló pikkelyeket, hámfoszlányokat észlelhetünk.

Vakarás következtében felülfertőződött fejtetvesség.

A bőr fertőzései közül elsősorban a gombás eredetűek járnak viszketéssel. Különösen a hajlatokban kialakult gombásodást kíséri, valószínűleg az itt jelentkező izzadás következtében. A vírus okozta bőrproblémák közül a herpesz járhat viszketéssel, gyakran már a hólyagocskák kialakulása előtt. A szemölcsök közül elsősorban az arcon és a kézhátakon jelentkező futó-, más néven lapos-szemölcsöket és a gyermekeknél gyakran előforduló úgynevezett moluszkumokat (köldökszerűen behúzódott közepű, szemölcsszerű képződmények) kíséri viszketés. Komoly probléma, hogy a vakaródzás következtében, a körmök révén a beteg gyakran tovább fertőzi bőrét.

A viszketés a fent felsorolt gyakori bőrelváltozásokon kívül számos egyéb, kevésbé közismert bőrbetegség velejárója lehet. A gyógyulás érdekében mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. Bár az a tapasztalat, ha a bőrtünet nem is, az elviselhetetlen viszketés előbb-utóbb orvoshoz "kényszeríti" a szenvedő alanyt.

| bőrgyógyászat, viszketés, fejtetvesség, csalánkiütés, rühösség, gombás, fertőzés, szemölcs
2002-07-18 12:49:59
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop