Hogyan csillapítja a vakarózás a viszketést?

Azt mindenki tudja, hogy a vakarás enyhíti a viszketés okozta kellemetlenséget, de azt nemigen, milyen fiziológiai folyamatok állnak a háttérben.

| InforMed Hírek19   InforMed | Dobos, L.

Amerikai tudósok kimutatták, hogy a vakarózás a gerincvelő idegsejtjeinek aktivitását blokkolja, így a viszketés érzése nem jut el az agyba. Korábbi kutatások során annyi már kiderült, hogy a gerincvelő egy bizonyos része – a spinothalamikus szakasz – fontos szerepet játszik ebben a folyamatban, ugyanis ha a vizsgált alany bőrére viszketést keltő anyagot helyeztek, ez a rész fokozott aktivitást mutatott.

A mostani vizsgáltban főemlősöknél mutatták ki, hogy a bőr vakarása a viszketés időtartama alatt blokkolja ezen a területen az idegsejtek működését.

A viszketésnek számos oka lehet, köztük vagy 50 féle betegség is, viszketést okoz például többek közt az övsömör, az AIDS, az epehólyag egyes megbetegedései vagy a Hodgkin-kór. Sok betegség jár olyan kellemetlen viszketéssel, hogy az nagymértékben rontja a beteg életminőségét.

A kutatás vezetője, dr. Glenn Giesler szerint az eredményeik most először vezethetnek a krónikus viszketés hatásos gyógyításához.

Gil Yosipovich professzor, a viszketés szakértője úgy véli, a viszketés és a vakarózás összetett jelenségek, és a fiziológiai tényezőkön kívül az érzelmi tényezőknek is szerepük lehet.

A kutatás egyébként jól illusztrálja azt az általános elvet, ahogy az agy kontrollálja a felé érkező ingereket, ebben az esetben olyan mozdulatsorra ad ki utasítást, amely interakciót indít el a vakarás és a viszketés között.


| viszketés, agy, gerincvelő, idegsejt
2021-09-06 13:07:05
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop