Legutóbbi cikkek

Hogyan csillapítja a vakarózás a viszketést?

Azt mindenki tudja, hogy a vakarás enyhíti a viszketés okozta kellemetlenséget, de azt nemigen, milyen fiziológiai folyamatok állnak a háttérben.


Megtalálták a viszketés egy újabb neurotranszmitterét

Amerikai kutatók egerek gerincvelőjének hátsó szarvából izoláltak egy neurotranszmittert, mely a gerincvelőben a viszketés szignálját továbbítja.


A viszketés erőssége a helyétől is függ

A hely, ahol a iszketés elkezdődik, jelzi várható erősségét és azt is, hogy mennyire enyhítheti megvakarása - idézte amerikai és brit kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő portál (www.scientificamerican.com).


Azonosították a viszketés génjét

Amerikai kutatóknak először sikerült állatkísérletek során azonosítani a viszketés génjét, ami célzott kezelések kidolgozását teszi lehetővé.


Kellemetlen panaszunk - a viszketés

A viszketés messze a leggyakoribb és az egyik legkellemetlenebb tünet. Ezt az érzést a bőrben a hámréteg és a kötőszövet határán végződő idegrostok stimulációja okozza, amelyek kapcsolatban állnak a gerincvelőn és az agyalapon keresztül az agykéreggel.


A viszketésről

A viszketés vakarásra ösztönző, kellemetlen érzés. Néha olyannyira kínzóvá válik, hogy a páciens képtelen másra figyelni, így mindennapi tevékenységét sem tudja elvégezni. A viszketés-vakaródzás miatt álmatlanul töltött éjszakák testi és lelki kimerüléshez vezethetnek.


Web Design & Development Prowebshop