Helyi készítmények

A helyi készítményekben a hatóanyagokat (gyógyszerek) vivőanyaggal (a gyógyszer közömbös hordozója) keverik össze (illetve abban oldják fel). A helyi készítmények összetétele és állaga ezért igen változatos.

bőr, helyi készítmények, bÅ‘r | InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K
A vivőanyag határozza meg a készítmény állagát és azt, hogy a hatóanyagok a bőr felszínén maradnak, vagy bejutnak a bőrbe - valamint azt, hogy a készítmény sűrű és zsíros, vagy híg és vizes. A felhasznált vivőanyag fajtájától függően a készítmény kenőcs, krém, rázókeverék, oldat, hintőpor vagy gél lehet.

A kenőcsök sok zsírt és kevés vizet tartalmaznak, zsíros tapintatúak, nehezen lemoshatók. Kenőcsöt akkor használnak, ha a bőrnek zsírpótlásra és vízpótlásra egyaránt szüksége van; ezek kevésbé kellemesek, mint a víz alapú krémes készítmények, de rendszerint jobban bejuttatják a hatóanyagokat a bőrbe.

A krémek - a leggyakrabban használt készítmények - olaj és víz keverékei (ún. olaj a vízben típusú emulziók). Alkalmazásuk könnyű, és a bőrbe masszírozva gyorsan felszívódnak.

A rázókeverékek a krémekhez hasonlítanak, de még több vizet tartalmaznak. Tulajdonképpen finoman eloszlatott, porszerű anyag keverékei vizes, vagy vizes és olajos alapanyagban. A rázókeverékek alkalmazása könnyű, különösen a bőr hűsítésében és szárításában hasznosak.

Az oldatok olyan folyadékok, amelyekben a gyógyszer feloldott állapotban található. Az oldatok inkább szárítják, mintsem nedvesítik a bőrt. A leggyakrabban használt oldószer a víz, az alkohol, a propilénglikol és polietilénglikol.

A hintőporok száraz anyagokat tartalmaznak, arra használják őket, hogy védjék az egymásnak dörzsölődő bőrfelületeket - például a lábujjak és a farpofák között, a hónalj- és lágyékhajlatban, vagy a mellek alatt. A hintőporok kiszárítják a macerált (a nedvesség által felpuhított és károsodott) bőrt, és a nedvesség megkötésével csökkentik a dörzsölést. Védőkrémekbe, rázókeverékekbe és kenőcsökbe is lehet porokat keverni.

A gélek olaj és zsír nélkül besűrített víz alapú készítmények. A bőr nem szívja úgy be a géleket, mint az olajos vagy zsíros készítményeket.

| bőr, helyi készítmények
2009-02-15 12:26:03
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop