Legutóbbi cikkek

A fejtetűveszély miatt abba kellene hagyni a közös szelfizést

A fejtetűveszély miatt abba kellene hagyniuk az orosz gyerekeknek a közös szelfizést - véli az orosz fogyasztóvédelmi hatóság.


Kihalhat a lapostetű a szőrtelenítés miatt

Kihalás fenyegeti a lapostetűt az emberiség szeméremszőrmentes divatja miatt - "figyelmeztetnek" ausztrál orvosok.


Amit a fejtetűről feltétlenül tudni kell

Elég egy apró fehér szöszt találni gyermekünk hajában ahhoz, hogy kitörjön a pánik. Kétségtelen, hogy a fejtetű ellenszenves élőlény, de ritkán veszélyes. Lássuk, mit kell tudni ahhoz, hogy kézben tarthassuk a fejtetű-fertőzést.


Új módszer a fejtetű kiirtására

Mindössze fél óra alatt elpusztítja a fejtetveket és a serkéket is az a hajszárítóra emlékeztető eszköz, amelyet nemrégiben mutattak be a Pediatrics című szakfolyóiratban.


Rüh

A rühösség (scabies) atkafertőzés, mely apró, vörös kiütéssel, és igen erős viszketéssel jár. Okozója a Sarcoptes scabiei nevű atka. A fertőzés közvetlen érintkezéssel emberről emberre terjed, gyakran az egész családban. Az alig látható atkák gyakran együttalvás során szóródnak szét. A ruházat, az ágynemű, és más közös tárgy ritkán terjeszti, az atkák élettartama rövid, és a szokásos mosás elpusztítja őket. A nőstény atka alagutat fúr a bőr legfelső rétegében, és petéket rak a járatba. A fiatal atkák (lárvák) azután néhány napon belül kikelnek. A fertőzés heves viszketést okoz, feltehetően az atka kiváltotta allergiás reakció miatt.


Tetvesség

A tetvesség (pediculosis) erős viszketést okoz, és a bőr bármely részén előfordulhat. A tetvek szabad szemmel alig látható szárnyatlan rovarok, melyek emberről emberre terjednek testi érintkezés, továbbá közösen használt ruhadarabok, vagy egyéb tárgyak útján.


Bőr galandféreg fertőzése

A lárvajáratok okozta bőrkiütés horgasfejű galandféreg fertőzés, amely meleg, nyirkos talaj közvetítésével kerül a bőrbe.


Web Design & Development Prowebshop