ÚJ

Festetlen bőr

A bőr bizonyos részein kialakult pigmenthiányos, éles kontúrú, fehér foltok többnyire vitiligóra utaló jelek. A betegség látványos tünetei azonban nem csak esztétikai problémát jelenthetnek az érintett számára...


Lézerterápia és kenőcs a vitiligo ellen

Francia kutatók egy nemrégiben megjelent tanulmánya szerint a speciális lézerterápia és a tacrolimus nevű kenőcs együttes alkalmazása az eddigi kezelésekénél jobb eredmény érhető el a vitiligo repigmentációjánál.


A kozmetikai tetoválás veszélyei

Az FDA figyelmeztette a fogyasztókat, hogy vizsgálatot folytat a tartós sminknek is nevezett kozmetikai tetováláshoz használt egyik népszerű márka mellékhatásai ügyében.


Pigmenthiány

Tisztelt Doktornő! Kb. 2-3 éve pigmenthiányos fehér foltok (vitiligo) jelentek meg a kézfejemen, az arcomon és a hátamon. A SOTE Mária utcai rendelőjében több vizsgálaton is átestem, amelyeknek negatív eredménye lett (vér, vizelet, hormon, fogászati vizsgálatok).
Abban szeretném a segítségét kérni, hogy erre a problémára valamilyen konkrét gyógymódot tudna-e ajánlani?


Májfolt

A májfolt az arcon (rendszerint a homlokon, orcákon, halántékon és az állkapcsokon) megjelenő, nagyjából szimmetrikus, sokszor éles határú sötétbarna foltokból áll.


Vitiligó (foltos festékhiány)

A vitiligóban a melanociták elpusztulása sima felszínű, fehér foltokat okoz a bőrön. A betegek egy részén egy vagy két éles határú folt jelentkezik, másokon a vitiligó foltjai nagy testfelületet borítanak. Az elváltozás a sötét bőrűeken a legfeltűnőbb. A festéket nem tartalmazó bőr a teljes festékhiányhoz hasonlóan rendkívül hajlamos a leégésre. A beteg bőrterületeken a haj (szőr) is fehér, mivel a szőrtüszők melanocitái is elpusztultak.


Festékhiány a bőr károsodása miatt

A bőr egyes bőrbetegségek (hólyagok, fekélyek, égések és fertőzések) gyógyulását követően elveszítheti festéktartalmát. A bőr ilyenkor nem olyan elefántcsontfehér, mint vitiligó esetén, és a pigmentáció végül visszatérhet. E hibát kozmetikumok segítenek elleplezni.


Teljes festékhiány (albinizmus)

Az albinizmus ritka, öröklött kórkép, amelyben nem képződik melanin.


A bőrfesték hiányával járó elváltozások

A színváltozással járó bőrbetegségek másik nagy csoportját a fehér foltokkal járó betegségek képezik. A foltok fehér színét a bőrfesték hiánya okozza. A bőrfestéket (melanint) a hám alapi rétegében elhelyezkedő nyúlványos sejtek termelik. Alapanyaga a tirozin nevű aminosav. A kész festék a sejt újszerű nyúlványain keresztül kerül a hámsejtekbe, ahol vagy a sejtmag felett, mint egy napernyő helyezkedik el, védve annak genetikai állományát, vagy ha sok van belőle, egyenletesen szétosztva a plazmában. Ha a bőrfestéket termelő sejtek kiesnek, vagy a termelési, illetve szállítási folyamatban hiba keletkezik, akkor fehér, pigmenthiányos (festékhiányos) területek alakulhatnak ki.


Elbontott pigmentek

-A foltosodás egyfajta gombásodás eredménye. Különösen a melegebb nyári időszakban lobban fel, amikor a ruha lezárja az izzadó bőrfelületet. A fokozott izzadás hajlamosít a gomba elszaporodására. A betegség jelei akkor lesznek igazán szembetűnőek, amikor az egészséges bőr lebarnul, a fertőzött bőrterület pedig kifehéredik. Ezek a fehér foltok azért jönnek létre, mert a gombából olyan anyagok jutnak a bőrbe, amelyek a termelődött pigmentet elbontják. Ez azonban gyógyítható, tehát megfelelő kezelés után a bőr ismét normális pigmenteloszlású lesz.


1 |

Web Design & Development Prowebshop