Legutóbbi cikkek

Festékhiány a bőr károsodása miatt

A bőr egyes bőrbetegségek (hólyagok, fekélyek, égések és fertőzések) gyógyulását követően elveszítheti festéktartalmát.


A bőrfesték hiányával járó elváltozások

A színváltozással járó bőrbetegségek másik nagy csoportját a fehér foltokkal járó betegségek képezik. A foltok fehér színét a bőrfesték hiánya okozza. A bőrfestéket (melanint) a hám alapi rétegében elhelyezkedő nyúlványos sejtek termelik.


Vitiligó (foltos festékhiány)

A vitiligóban a melanociták elpusztulása sima felszínű, fehér foltokat okoz a bőrön.


Májfolt

A májfolt az arcon (rendszerint a homlokon, orcákon, halántékon és az állkapcsokon) megjelenő, nagyjából szimmetrikus, sokszor éles határú sötétbarna foltokból áll.


A bőr színbeli eltérései

A bőr színét normális élettani állapotban több színes anyag aránya határozza meg. Ezek közül az egyik a hámsejtekben lévő barna festék, a melanin, a másik a szaruréteg (a bőr legkülső rétege) zsírjaiban oldott sárga színű karotin, és végül a vörösvértestekben lévő, oxigént és szén-dioxidot szállító vérfesték, a hemoglobin.


Színbeli eltérések a bőrön (II.)

A barna festék, a melanin nemcsak túltenghet, hanem hiányozhat is a bőrből, akár örökletes, akár szerzett kórképek miatt.


Festetlen bőr

A bőr bizonyos részein kialakult pigmenthiányos, éles kontúrú, fehér foltok többnyire vitiligóra utaló jelek. A betegség látványos tünetei azonban nem csak esztétikai problémát jelenthetnek az érintett számára...


Lézerterápia és kenőcs a vitiligo ellen

Francia kutatók egy nemrégiben megjelent tanulmánya szerint a speciális lézerterápia és a tacrolimus nevű kenőcs együttes alkalmazása az eddigi kezelésekénél jobb eredmény érhető el a vitiligo repigmentációjánál.


A kozmetikai tetoválás veszélyei

Az FDA figyelmeztette a fogyasztókat, hogy vizsgálatot folytat a tartós sminknek is nevezett kozmetikai tetováláshoz használt egyik népszerű márka mellékhatásai ügyében.


Teljes festékhiány (albinizmus)

Az albinizmus ritka, öröklött kórkép, amelyben nem képződik melanin.


1 |

Web Design & Development Prowebshop