Festetlen bőr

A bőr bizonyos részein kialakult pigmenthiányos, éles kontúrú, fehér foltok többnyire vitiligóra utaló jelek. A betegség látványos tünetei azonban nem csak esztétikai problémát jelenthetnek az érintett számára...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(6):63-63   Celsus Kft. | Sziebig, T.
A pigmenthiány, más néven vitiligo a teljes populáció egy százalékát érinti. A betegség mindkét nemnél előfordulhat, ám nőknél kicsit gyakrabban. Tünetei általában 20-30 éves kor alakulnak ki, de minden korosztályt érinthet, s az esetek 30 százalékában családi halmozódás figyelhető meg. E betegség részleteiről dr. Révész Klaudia bőrgyógyászt kérdeztük.

ideál: Mi áll a pigmenthiány kialakulásának hátterében?

- A foltos területeken nincsenek melanociták (festéktermelő sejtek), vagy nem termelnek pigmentet. A vitiligo eredete ismeretlen. Autoimmun betegségnek tartják, ami azt jelenti, hogy a szervezet saját sejtjei ellen termel anyagot és a vitiligós betegek vérében sikerült is kimutatni a melanociták - pigmenttermelő sejtek - elleni anyagot. Az esetek egy részében más autoimmun folyamat is áll a hátterében, ami leggyakrabban a pajzsmirigy vagy a mellékvese speciális megbetegedése.

Nem minden fehér folt vitiligo!

ideál: Milyen testfelületekre jellemző a vitiligofoltok megjelenése?

- A fehér foltok leggyakrabban a végtagokon szimmetrikusan, illetve a testnyílások körül szoktak kialakulni. A betegség legrosszabb végkifejlete, amikor szinte a teljes bőrfelület érintett, amin alig van pigmentált terület.

ideál: Minden fehér foltot vitiligónak kell tekinteni?

- Nem, mert más betegségek is járhatnak pigmenthiánnyal. Ilyen például a napgomba, mely legtöbbször a háton és a mellkason - napozást követően - kialakuló fehér foltokkal jár. A pszoriázisos és az ekcémás elváltozások is hagyhatnak foltot gyógyulásuk után. A fehér területek mindkét esetben rövid időn belül újra pigmentálódnak.

Hamar leég

ideál: Az esztétikai vonatkozáson túl milyen nehézséget okozhat a pigmenthiány?

- Legtöbbször pont az esztétikai probléma jelenti a legnagyobb gondot, hiszen az arcon vagy a kézfejeken megjelenő tünetek nagyon feltűnőek lehetnek. Mindemellett az elváltozások többnyire tünetmentesek, ám néhány beteg viszketésről panaszkodik. Ezenkívül a beteg bőrfelületnek semmiféle védekezőképessége nincs a fénnyel szemben, így enyhe, ártalmatlannak tűnő napsütés hatására is begyulladhat, felhólyagosodhat. Ezért annak, akinek vitiligója van, sokkal jobban oda kell figyelnie a megfelelő fényvédelemre.

Teljes megoldás még nincs!

ideál: A vitiligo gyógyítható betegség?

- Sajnos a pigmenthiány nagyon nehezen kezelhető, leggyakrabban nem is beszélhetünk teljes gyógyulásról. Előfordulhat spontán javulás, ilyenkor a foltok területén apró pigmentszigetek kezdenek kialakulni. Ez egy rendkívül lassú folyamat, ami bizonyos eljárásokkal, krémekkel valamelyest gyorsítható, de a teljes foltmentességet szinte lehetetlen elérni.

ideál: Mégis, milyen kezelésekkel lehet enyhíteni a tüneteket?

- Gyógyszeres kezelés és fototerápia együttes alkalmazása segíthet. Először fényérzékenyítőt adnak a betegnek, majd egyre erősödő fényhatással stimulálják a sejteket a pigmenttermelésre. Gyógyszer helyett krémet is lehet alkalmazni a pigmenthiányos bőrfelületen a fototerápia előtt. Mindegyik esetben orvosi felügyelet szükséges!

Jó tudni!

Bizonyos színezett készítményekkel kozmetikailag elfogadható és tartós fedést lehet elérni az érintett területen, ami a megjelenés szempontjából nem közömbös. Érdemes jobb minőségű bőrbarnítókat is kipróbálni.

Sziebig Tímea

|
2005-06-07 09:08:08

Web Design & Development Prowebshop