Hogyan készüljünk fel a tengerparti nyaralásra?

Bár már a nyaralási szezon kellős közepén járunk, talán nem haszontalan, hogy ígéretemhez híven e pihenési formának a sajátosságait, bőrünkre gyakorolt káros következményeit és ezek megelőzési lehetőségeit megbeszéljük. Akik majd csak a közeljövőben utaznak, esetleg elővigyázatosabbak lesznek, és kellemesebben tölthetik el a pihenésre szánt időt. A már tengerpartot megjárt olvasók se lapozzanak tovább. Vessék össze az alábbiakban leírandókkal nyaralási szokásaikat. Lehet, hogy az elkövetkező évekre néhány megszívlelendő tanács, hasznosítható ötlet birtokába jutnak.

Miért különösen veszélyes a tengerparti nyaralás?

bőrgyógyászat, nyaralás, tengerpart, ultraibolya-sugárzás, rák, daganat | Gyógy-ír   Kisalföld | Szabó, L.
Bár már a nyaralási szezon kellős közepén járunk, talán nem haszontalan, hogy ígéretemhez híven e pihenési formának a sajátosságait, bőrünkre gyakorolt káros következményeit és ezek megelőzési lehetőségeit megbeszéljük. Akik majd csak a közeljövőben utaznak, esetleg elővigyázatosabbak lesznek, és kellemesebben tölthetik el a pihenésre szánt időt. A már tengerpartot megjárt olvasók se lapozzanak tovább. Vessék össze az alábbiakban leírandókkal nyaralási szokásaikat. Lehet, hogy az elkövetkező évekre néhány megszívlelendő tanács, hasznosítható ötlet birtokába jutnak. Miért különösen veszélyes a tengerparti nyaralás?

A tőlünk délebbre eső partokon - a földrajzi helyzetből adódóan - sokkal erősebb intenzitású az ultraibolya sugárzás. Így, különösen, ha semmi más dolgunk nincs, csak a nyugágyban "henyélni", sokkal gyorsabban és erősebben leéghet a bőrünk. Ma már nyilvánvalóvá vált, hogy ezek az erős napégések jelentős szerepet játszanak a festékes bőrrák, a melanoma malignum kialakulásában. Nemcsak azoknak kell ettől a veszélytől tartaniuk, akiknek bőrén anyajegyek találhatók. A daganat előzetesen ép bőrön is kialakulhat, különösen, ha az többször szenvedett el nap okozta heveny gyulladást. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy megelőzésképpen senki ne menjen a tengerhez, hiszen ennek az utazásnak különleges varázsa van. De bizonyára a szemüket nyitva tartók észrevették, hogy többnyire csak a nyaralók aszalódnak a napon, a vendéglátó ország lakossága elsősorban a víz adta lehetőségeket használja ki, azaz fürdik, búvárkodik, hajózik. Ha mi sem azzal a céllal utazunk el, hogy feketére szenesedjünk, biztosan élvezni fogjuk ezt a ma divatos pihenési formát. Hogyan előzzük meg a nyaralás bőrre gyakorolt korai és késői káros következményeit?

Ha nem vagyunk időhöz kötve, inkább elő- vagy utószezonban menjünk. Ez nemcsak anyagilag előnyösebb, de az időjárás is "bőrbarát". Emellett nincs is akkora zsúfoltság. A tengerparton kötelező 11 és 15 óra között a hűvös szobába húzódni. Nem az árnyékba, mert a szórt sugárzás is nagyon erős lehet. Szalmakalapot, napellenzős sapkát, különösen a gyerekek, mindig viseljenek. Minden elővigyázatosság mellett vigyünk magunkkal fényvédő naptejet vagy napkrémet. A fehér bőrűek és a gyermekek legalább 15-ös faktorút használjanak, de a már barna bőrűek se adják 8-as faktorúnál alább. Figyeljünk arra, hogy minben bőrterületet bekenjünk. Kopaszoknál a fejtető, rövid hajúaknál a fül gyakran kimarad a "kenésből".

Nem kell minden időnket a parton tölteni. Ismerjük meg az idegen ország tájait, városait, szokásait, kultúráját. Ezek a pihenőnapok nemcsak élményeinket gazdagítják, de bőrünket is kímélik. Ha mégsem sikerül elkerülni az égést, gyulladáscsökkentő habokat, folyadékokat, spray-ket alkalmazzunk napjában többször is, természetesen szobafogságban maradva. Mindezek hiányában a tejföl vagy a joghurt is jó hatású lehet, nem szájon át alkalmazva, hanem az égett bőrfelületre.

Vannak olyan bőrbetegségek, melyekkel semmiképpen nem ajánlott tengerpartra menni. Ilyen a fényallergia, illetve a rezes bőr (rozácea). Szintén nem érdemes azoknak az embereknek ezt a pihenési formát választaniuk, akiknek bőrén sok az anyajegy. A pattanásos bőrűek és a gyerekkori ekcémában szenvedők részére kifejezetten javasolt a tengerparti napfürdőzés. Nagyon hatásos kezelési forma a sós tengervíz és a fényterápia a pikkelysömörös betegeknek. Ma már egyes utazási irodák kifejezetten ennek a betegcsoportnak szerveznek tengerparti gyógyüdülést.

| bőrgyógyászat, nyaralás, tengerpart, ultraibolya-sugárzás, rák, daganat
2002-07-18 13:34:30

Web Design & Development Prowebshop