Napfény okozta károsodások a bőrön

A napfény UV-sugarainak károsító hatásával számtalan cikk, riport foglalkozott, illetve foglalkozik különösen most, a nyári hónapokban. Ez nagy segítséget jelent, hogy megelőzhessük az UV-sugarak okozta korai, illetve késői bőrkárosodásokat.

bőrgyógyászat, bőr, UV-sugárzás, napfény, pigment, festéksejt, daganat, rák, keratózis, bÅ‘r | Gyógy-ír   Kisalföld | Kiss, Zs.
Mik ezek a sokat emlegetett kellemetlenségek, amelyek kialakulását meg kellene előznünk?

A fény biológiai hatásait, a gyulladást és a pigmentképzést kémiai folyamatok okozzák, amelyeket az elnyelt fotonok (a fény elemi részecskéi) indítanak meg. Eközben raktív szabad gyökök és nagy, gyulladáskeltő fehérjék keletkeznek a bőrben. Természetesen a szervezet védekezik és igyekszik hatástalanítani a káros anyagokat és az általuk elindított folyamatokat. Hangsúlyozom, hogy az UV-sugarak nemcsak a bőrt terhelik, hanem az egész szervezetet, hiszen a védekezésből minden szervünk kiveszi a részét. Ezért nem véletlen, hogy napozás, vagy akár a szoláriumozás hatására a rejtett, lappangó fertőzések, gyulladások "belobbanhatnak", így nem biztos, hogy a szervezetet ért sugárterhelés korai jelei a bőrön jelentkeznek. Emiatt, ha valakinek nem jó a közérzete, úgy érzi "valami kerülgeti", ne napozzon!

A korai napégésnek, melyet a gyulladáskeltő UV-sugarak okoznak, fokozatai vannak. Kis terhelés esetén enyhe égő-fájó pír keletkezik a napozást követően 1-2 óra múlva, ez 2-3 nap alatt bebarnul. Súlyosabb esetben a pír mellett víztiszta hólyagok keletkeznek az "elégetett" bőrön, fokozottabb fájdalommal. Ha nagy felületet érint, rossz általános közérzet, hőemelkedés-láz, sőt, sokkos állapot is kísérheti.

Hosszú távon az ismételt napégések helyén kialakulnak az úgynevezett óriásszeplők, körömnyi barna foltok, melyek nem múlnak el. Leggyakoribbak a vállon, a háton, a kézfejeken. Az élet folyamán a bőrt ért UV-károsodás késői következményeként a rugalmas rostok elpusztulnak, a kollagénrostok degenerálódnak és kialakulnak az úgynevezett elasztózisok. Ezzel együtt jár a fokozott ráncosodás is. Különösen a szabad levegőn dolgozó egyéneket érinti, ilyenkor a bőr szürkésbarna, szárazon hámlik, rugalmatlan, festékfoltos és mélyen barázdált, ráncos (farmerbőr, tengerészbőr, földművesbőr).

Késői napfény károsodás a homlok bőrén: napfény keratózis.

Jellemző tünet a tarkótájékon rombusz alakban elhelyezkedő, többszörös mély barázdák a bőrön, mely barnásvörös, megvastagodott, durva tapintású. Ugyancsak gyakori ezen esetekben a szemhéjakon és a szem körül a nagy számú fekete mitesszer és sárgásfehéren áttűnő faggyúciszta. A fény hatására sorvadó bőr a hajszálereket már nem képes kitámasztani, így számtalan hajszálértágulat keletkezik, főleg az arcon, nyakon, mellkason. Idősebb életkorban (60-70 év) a fénynek kitett helyeken (arc, nyak, kézhát, tar koponya) kialakulhatnak az úgynevezett napfény-, illetve szenilis keratózisok. Ezekre jellemző, hogy enyhén gyulladt alapon szürkésfehér vastag felrakódás és hámlás alakul ki, mely néha olyan fokú, hogy a bőrfelszín fölé szarvszerű képlet formájában emelkedik (bőrszarv). A jelentőségét az adja, hogy az alapjából tüskés sejtes bőrdaganat indulhat. Ezért az ilyen képleteket ellenőriztetni kell, szükség esetén az orvos megítélésétől függően el kell távolíttatni.

A festékes anyajegyeket érő hosszú távú sugárterhelés hatására kialakuló melanoma malignumról (rosszindulatú festékes daganat) már szóltunk néhányszor, ezért itt nem részletezném, csak felhívnám ismételten a figyelmet: megéri túlterhelni fénnyel a szervezetet? Az egészséges, békés közép- és öregkort fiatalon alapozzuk meg. Azzal, hogyan bánunk magunkkal. A szélsőségek kerülése, az "arany középút", a megfelelő védelem, táplálkozás, pihenés és lelki élet hosszú távon kifizetődik.

| bőrgyógyászat, bőr, UV-sugárzás, napfény, pigment, festéksejt, daganat, rák, keratózis
2002-07-18 14:28:58