Ismét figyelmeztetnek a bőrgyógyászok: használjunk napolajat

Kend be magad napolajjal! Anyánk is mindig ezt mondta, és ez a véleménye a bőrgyógyászoknak is, bár újabban olyan, heves vitákat kiváltó tanulmányok is napvilágot láttak, amelyek szerint ezáltal nem előzhető meg a bőrrák. "Ez így igaz," jelentette ki dr. Carl Washington, atlantai dermatológus. "Egyre több érv szól amellett, hogy a napolaj nem nyújt sok védelmet a bőrrák ellen."

napolaj, bőrgyógyász, bőrrák, daganat, tumor | The New York Times Health News Service   Medincorp | Kim, L. L.

A több mint 11500 tagú American Academy of Dermatology állásfoglalása szerint is kellene valamit használnunk a napsugarak ellen, sőt, több valamit. A vizsgálat eredményei a szervezet szerint a kutatási módszerek miatt lettek hibásak. A bőrgyógyászok szerint még akik tesznek valamit a káros sugárzások ellen, azoknál sem feltétlenül csökken a melanoma és más bőrdaganatok rizikója. Fontos, hogy borítsa valami a bőrünket, de a legjobb, ha kerüljük a napfényt.

"Ha az emberek bekenik magukat, jobban felöltöznek, kalapot hordanak, akkor úgy érzik, többet lehetnek a napon," mondta dr. Washington. "Természetesen nem azt várjuk el, hogy mindenki húzódjon be a házba, és ki se tegye a lábát a szabadba. De ha valaki meg tudja tenni, hogy reggel 7-kor megy el kocogni, és nem délben, akkor inkább menjen reggel."

A bőrrák gyakorisága a második világháború óta egyre nő, tudtuk meg dr. Washingtontól. Ekkoriban vált ugyanis népszerűvé a napozás és a tengerparti üdülés. A nap káros sugarai ellen ugyanakkor a '80-as évek elejét megelőzően senki sem védekezett. Ezért sokan vannak, akik már maradandó károsodásokat szenvedtek. "A melanoma kialakulásában a legnagyobb szerepet általában az a napfény játssza, amelynek 18 éves korunk előtt vagyunk kitéve," jelentette ki Jean Kois, atlantai bőrgyógyász. Mivel a bőrrák csak évtizedek múltán jelentkezik, azok is megkaphatják, akik ma rendszeresen védekeznek a napsugarak káros hatásai ellen. A melanoma gyakorisága a becslések szerint még legalább 20 éven át növekedni fog.

Sokan vannak ugyanakkor olyanok, akik megértették, hogy mennyire veszélyes lehet a napozás. Egy friss tanulmány arról számolt be, hogy négy szülőből három védi gyermek bőrét a sugaraktól, általában több módszerrel is. A leggyakoribb ezek közül a napolaj. Ennek ellenére a tizenévesek és a fiatalok körében még mindig divat a bronzbarna bőr. "A középiskolások körében tartja a népszerűségét a szolárium," mondta Kois, "ami még rosszabb, mint a természetes napfény, mert sokkal intenzívebb." Dr. Washington a szoláriumszalonok megtévesztő reklámjaira hívta fel a figyelmet. Igaz ugyan, hogy az UV A sugarak nem okoznak rákot, de az UV B sugarak és a melanoma között egyértelmű a kapcsolat, és az UV B sugarak is károsítják a bőrt és a belsőbb szöveteket, erős ráncokat és korai öregedést okozva ezzel. "Sokan elhiszik azt a téves elképzelést, hogy ha szoláriumba járnak alapozni, mielőtt kimennének napozni, akkor az kellő védelmet nyújt," mondta Kois. "Ez olyan, mintha azt mondaná valaki: Legyen egy kis infarktusom, hogy megelőzhessem a nagyobbikat."

Kenjük be magunkat napolajjal? Igen, lehetőleg olyannal, amelynek magas a fényvédő faktora, és ne csak egyszer egy nap. Viseljünk sapkát, kalapot és hosszú újjú trikót. Lehet, hogy egy kicsit melegünk lesz, de még mindig jobb, mint bent lenni a házban, nem? "A bőrrák megelőzése nem olyan bonyolult dolog," mondta dr. Washington. "Csak néhány apróság, ami később nagy szolgálatot tehet."

Megjelent: Cox News Service

| napolaj, bőrgyógyász, bőrrák, daganat, tumor
2002-07-31 20:59:32

Web Design & Development Prowebshop