A sok napozás függőséget okozhat

Korábbi vizsgálatok során már bebizonyosodott, hogy az UV fénynek van bizonyos hangulatjavító hatása, amit a napozás során élvezhetünk. A mostani, kis vizsgálat azt bizonyította be, hogy néhány napozónál elvonási tünetek jelentkezhetnek, ha ezek a kellemes érzést okozó vegyületeket blokkolják, állítják észak-Karolinai kutatók a Journal of the American Academy of Dermatology áprilisi számának oldalain.

napozás, endorfin, függőség | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Seprődi, B.
A sokat napozók előnyben részesítik az UV fényt kibocsátó ágyakat az UV-tartományban nem sugárzókkal szemben még akkor is, ha nem tudják, valójában melyik ágy milyen tartományban sugároz. A gyakori napozás során hozzászokásra jellemző viselkedés jelentkezett, amiért feltehetően az UV fény hatására a bőrből felszabaduló endorfinok felelősek.

A vizsgálat során azt próbálták kimutatni, hogy gyógyszerekkel gátolható-e ez a hatás. 8 gyakori napozónál (havonta 8-15 alkalom, illetve több, mint ami a barnaság fenntartásához szükséges), és 8 ritkán napozó kontroll személynél (évente legfeljebb 12 szoláriumozás).

A gyógyszerek hatására csökkent az UV-preferencia a gyakori napozók körében, és 8 gyakori napozóból 4-nél elvonási tüneteket figyeltek meg, ez a ritkán barnulóknál nem jelentkezett.

A vizsgálat fő korlátja az alacsony esetszám, ezért a szerzők is szükségesnek tartják a nagyobb esetszámmal történő vizsgálatokat ezen a téren.

A szerzők szerint a vizsgálat eredménye váratlan volt, azonban egybehangzik azokkal az elméletekkel, miszerint a napozási vágyat részben ópiumszármazékok, főleg endorfinok is táplálhatják. A gyógyszer adásakor észlelt hányinger és ijedősség megfelelnek az ópioid-megvonás tüneteinek.

| napozás, endorfin, függőség
2006-04-06 09:48:37
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop