Hirdetés

A napsugárzás veszélyei

Mindannyian tudjuk, hogy a nap az élet, nélküle nem létezhetnénk, meleget és jó hangulatot biztosít, serkenti a vérkeringést és a védekezőrendszerünket, és biztosítja a csontjaink épségéhez szükséges D-vitamint. Azonban ezeknek a pozitív hatásoknak is megvannak a maga korlátai. Sőt, egyes egyéneknek a napsugárzás kifejezetten káros lehet, ha közvetlenül éri a bőrt.

fány, napsugárzás |

Gyógy-ír   Kisalföld | Kiss, Zs.

Ezek az állapotok általában fényérzékenység következményei. Ilyen pl. a tavasszal, nyáron fénynek kitett területeken, főleg az arcon, alkarokon kialakuló, vörös, kissé csomós, néha térképszerűen szétterülő, enyhén viszkető, esetleg égő kiütés, melynek pontos mechanizmusa tisztázatlan (polimorf fénykiütés).

Kezelésében az alapot a fényvédelem és az átmeneti napkerülés jelenti. Súlyos esetben orvosi ellátást is igényelhet.

Ugyancsak tavasszal jelentkezik az a fénykiütés, mely elsősorban 5-12 éves fiúk fülén csoportos dudorok, hólyagok formájában lép fel. A terápia bázisa a fényvédelem és a gyulladáscsökkentés. Ez utóbbi rendszerint magától is elmúlik.

A tavaszi, nyári időszakban jelentkezik egy öröklődő hajlamon alapuló, gyermekkorban kezdődő és fiúkon gyakoribb fényérzékenység, mely esetben a napfény hatására az orcákon és az orrháton heggel gyógyuló, köldökszerűen behúzódó hólyagok keletkeznek. Itt is fontos a fényvédelem.

Nagy általánosságban azt is elmondhatjuk, hogy az ún. autoimmun betegségek nagy része (a védekezőrendszer túlműködése, mely a szervezet ellen fordul és különböző szerveket károsít), illetve a kezelésükre alkalmazott gyógyszerek is fényérzékenységgel járhatnak.

A klasszikus kórkép ezek közül az SLE = szisztémás lupusz eritematódesz, amely több szervrendszert is érintő, gyakorta a bőrön is jelentkező immunológiai kórkép. Az esetek felében a szabadon fekvő bőrterületeken, mint arc, mellcsont feletti tájék, karok, kézhátak bőrén szimmetrikus, elmosódott határú, élénk- vagy lividvörös, nagy kiterjedésű gyulladásos foltok keletkeznek, melyek főleg az arcon pillangóra emlékeztetnek. A gyulladás akár hólyagképződésig fokozódhat. Előfordul, hogy nem viszkető csalánkiütés formájában jelentkezik. Bőrtüneteket lehet észlelni még az ujjbegyeken, körömredőkön, könyökön, tenyéren. A szájnyálkahártyán is kialakulnak később kifekélyesedő duzzanatok.

A belső szervi tünetek igen változatosak lehetnek, mivel kötőszövet és erek szinte mindenhol találhatók. Érintettek lehetnek a mozgásszervek, a vese, máj, szív, tüdő és a központi idegrendszer is. Kialakulhat nyirokcsomó és lépnagyobbodás is. Egyik formájában belső szervi tüneteket nem észlelnek, de a bőrön heggel gyógyuló gyulladásos jelenségek lépnek fel (diszkoid lupus eritematódesz). Kezelése minden esetben szakorvost igényel. Nagyon fontos a fényvédelem is, mely a külső terápia egyik sarkalatos pontja.

A fenti kórképektől függetlenül is javasolt az óvatos napozás, mivel a napsugárzásnak kitett bőr - a leégésen és a bőröregedésen túl - jelentős károsodásokat szenvedhet, illetve ilyen pl. a bőrrák kialakulása. Emiatt mindenki számára kötelező lenne egy új napozási szokás kialakítása.

A gyermekekre fokozottan vigyázni kell!

Mindezekből egyenesen következik, hogy a különböző napfénnyel kapcsolatos bőrproblémák kialakulása már gyermekkorban megalapozódik. (Órákig tartó homokozások, foci, fürdés stb.!) Tudni kell azt is, hogy a bőr (és a szervezet!) természetes védekezési rendszere csak pubertáskorban (kb. 12 éves kor után) érik meg. Így köztudott, hogy a 15 éves kor alatt elszenvedett napégéseknek egyenes következménye lehet a rosszindulatú festékes bőrrák kialakulása. Ez utóbbi bőrdaganat kialakulhat festékes anyajegyből is, de keletkezhet teljesen újonnan is a bőrön.

A bőrünknek legjobban megfelelő napozószer kiválasztása

Az, hogy bőrünknek melyik a legmegfelelőbb napozószer, függ a bőrtípusunktól, a szedett gyógyszerektől, az esetleges alapbetegségektől, fényérzékenységtől, attól, hogy hova kívánunk menni nyaralni (tengerpart, vagy erdő), és attól is, hogy alapoztunk-e szoláriumban. Maximális napfényvédelem ajánlott napallergia, napfény hatására súlyosbodó alapbetegségek és világos, szeplős bőrre, erős napsütés esetén (pl. gleccserek, trópusok). UVB-szűrőt minden minőségi napozószer tartalmaz, de UVA-szűrőt nem. Pedig pl. a napallergia esetén éppen az UVA-sugarak ellen kell védekezni. Tehát olyan fényvédő szerre lenne szükség, melyben UVA-szűrő is van. Fontos szempont még a fotostabilitás is. Mit jelent ez?

A fényvédő szerek általában kombinálva tartalmaznak fizikai és kémiai szűrőket. Az előbbiek, mint pl. a titánium-dioxid, visszaverik a napsugarakat, míg az utóbbiak, mint pl. az oxtyl-triazone pedig elnyelik az UV-sugarakat. Ha nem fotostabil egy fényvédő, akkor a folyamatos napfény hatására egy idő után elbomlik a fényszűrő és a bőr védtelen marad. Manapság már kifejlesztettek olyan fényvédő szereket, melyek hatékonyan képesek az UV-sugarakat elnyelni anélkül, hogy a nap energiája lebontaná őket. Ezek a fotostabil fényvédők. Előfordulhat az is, hogy valaki éppen az illatanyagokra érzékeny, és emiatt nehéz találnia megfelelő fényvédőt. A gyógyszertárakban már lehet kapni, vagy megrendelni olyan emulziókat, melyek illatanyagot nem tartalmaznak. Amennyiben vízparti nyaralásra megyünk, érdemes vízálló napozószert beszerezni, melyet elég naponta egyszer alkalmazni.

Néhány mondat a faktorszámról. Minden napozószerre ráírják, hány faktoros fényvédelmet biztosít. Ezt a számot kell beszoroznunk bőrünk természetes fényvédelmet biztosító időtartamával (bőrtípustól függően 5-40 perc) és megkapjuk percben, hogy mennyi ideig lehetünk a napon anélkül, hogy leégnénk. A bőr barnulásával a fényvédőnk faktorszáma is csökkenthető, így elegendő lehet közepes védelem is, pl. 7-12 faktoros napozószerrel. Fontos a napozás utáni bőrápolás is, tudjuk, hogy a víz-szél-nap együtt kifejezetten szárítják a bőrünket. Így kifejlesztettek speciális napozás utáni testápoló szereket, melyek segítik regenerálódni a bőrt és esetleg megelőzhetik a napfényallergia kialakulását.

fány, napsugárzás

2002-07-18 12:09:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop