Bőrvédő stratégiák - nyári napozás után

A bőr öregedését többek között az UV-sugárzás és a kémiai szennyezések hatására keletkező szabad gyökök károsító hatásai okozzák. A feleslegben keletkező gyökök semlegesítésében, a bőr idő előtti öregedésének megelőzésében, az öregedési folyamat lassításában, illetve a bőr védelmében számos vitaminnak és sokféle egyéb anyagnak van figyelmet érdemlő jelentősége.

bőr, C-vitamin, nap, napozás, UV sugárzás, bÅ‘r | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Babulka, P.
A tartós és erős napfénynek kitett bőr jelentősen veszít nedvességtartalmából és rugalmasságából, emellett a napfény káros UV-sugarai bőrgyulladásokat és égéseket, illetve rákos megbetegedéseket (például melanoma, basalioma) is előidézhetnek.

A különböző fényvédő hatású készítményekben a növényi hatóanyagokon és ásványi anyagokon kívül alkotórészként megtalálható az antioxidáns C- és E-vitamin is, melyeknek például a napégés elleni védekezésben és a napégett sejtek gyógyulásában is fontos szerepük van. Egy sertéseken végzett kísérletben például 10 százalékos propilénglikolos C-vitamin alkalmazásakor azt tapasztalták, hogy az azzal kezelt állatok bőrén kisebb mértékben jelentkezett bőrvörösség és kevesebb volt a napégett sejtek száma, mint a C-vitaminnal nem kezeltekén.

REGENERÁLÓ VITAMINOK

A ,,bőrvitaminként" is ismert A-vitamin mellett a C- és az E-vitaminnak is lényeges szerepe van a bőr idő előtti öregedésének megelőzésében és védelmében. A C-vitamin pótlása azért is fontos, mert a bőr sérülésekor gyorsan felhasználódik a károsító szabad gyökök kisöpréséhez és a gyógyulást meggyorsító kollagén szintetizálásához. A megfelelő alapanyagban külsőleg is alkalmazott C-vitaminnal fokozható a kollagénszintézis mértéke. Emellett az E-vitamin regenerálódását is segíti, ugyanis az csak egy bizonyos mennyiségű szabad gyököt képes semlegesíteni, amikor pedig "kimerül", akkor a C-vitamin ,,regenerálja". Így az E-vitamin az antioxidáns-védelem folyamatos biztosítására képes.

Az antioxidánsokban gazdag ételek és más növényi hatóanyagok (gyümölcsök, zöldségek és zöldtea-polifenolok) pedig a sejteket ért szabadgyök-támadással szemben nyújthatnak védelmet.

Az öregedéssel együtt a szervezet jelentősen kevesebb, a bőr számára nélkülözhetetlen szabad zsírsavat szintetizál. Ennek pótlására a legfontosabbak az omega-3 zsírsavak, amelyek a bőrt simábbá, lágyabbá és fényesebbé teszik, ezért javasolható az ilyen anyagokban gazdag halolajak, valamint a len- és a perillaolaj fogyasztása.

A SZÉPÍTŐ ALVÁSHORMON

Az a-hidroxisavak közül az a-glikolsav a leghatékonyabb az öregedő bőr finom ráncainak eltűntetésében. Egy részletes kísérlet szerint az a-glikolsav eltávolítja a kisebb ráncokat és az egyéb, erős napozás okozta bőrkárosodást. A feltételezett mechanizmus lényege: az a-glikolsav elroncsolja, lebontja az öreg sejteket, amelyek így gyorsabban helyettesíthetők az alattuk lévő fiatal sejtekkel.

Az alvási hormon, a melatonin és az antistresszhormon, a DHEA (dehidro-epian-droszteron) egyaránt megtalálható a bőrben. Mindkettő olyan vegyületekké alakul át, melyeknek sajátos feladata van.

A DHEA például ösztrogénné és olyan androgénszerű anyagokká alakul át, ami csak a bőrben található. Az ösztrogén serkenti a kollagén és a "nedvességfaktorként" ismert hialuronsav képződését. A bőrben termelődő melatonin pedig azért fontos, mert alacsony koncentrációban a sejtek képződését segíti. A DHEA-nak egyéb jótékony hatásai is vannak: erős bőrvédő, a bőr törékeny véredényeit képes megvédeni, és gyulladáscsökkentő. Ha a melatonint napozás előtt alkalmazzák, akkor kitűnő védelmet nyújt a napégéssel szemben, emellett az égett bőr regenerálódását is serkenti.

A melatonin kis adagban fokozza, nagyobb adagban viszont gátolja a sejtek proliferációját (növekedését, sarjadozását).

MEGTISZTÍTÓ ÉTKEK
  • Előnyös az RNS-ben gazdag élelmiszerek fogyasztása - ilyen például:
  • a szardínia,
  • a lazac,
  • a tonhal,
  • a kagyló,
  • a lencse vagy a bab - növeli a sejtek energiáját, aminek a sérült bőr helyreállításában és megújulásában van nélkülözhetetlen szerepe.
| bőr, C-vitamin, nap, napozás, UV sugárzás
2002-07-25 12:26:14
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop