ÚJ

Hiperérzékeny bőrű csecsemő: még simogatni sem szabad

Annyira érzékeny és sérülékeny egy brit csecsemő bőre, hogy a szülei még csak nem is simogathatják öthónapos lánykájukat.


Mutációk teszik a melanoma sejteket halhatatlanokká

Az örökletes állomány „sötét“ részeiben levő szabályozó gének két mutációja a malignus melanomákban fokozza egy olyan enzim képződését, amely a ráksejteket halhatatlanokká teszi. Amerikai kutatók által tett és a Science-ben megjelent felfedezés rávilágít a tumorok nagyfokú malignitására. Egy német csoport ezeket a mutációkat familiáris melanomákban is kimutatta.


A betegek 38 százalékánál szorítja vissza a daganatot egy új melanómagyógyszer

A betegek 38 százalékánál szorítja vissza a daganatot egy új gyógyszer, amely áttörést jelenthet a bőrrák legagresszívebb formája, a melanóma gyógyításában. A lambrolizumab nevű hatóanyag első teszteredményeit a New England Journal of Medicine közölte.


Megtalálták a viszketés egy újabb neurotranszmitterét

Amerikai kutatók egerek gerincvelőjének hátsó szarvából izoláltak egy neurotranszmittert, mely a gerincvelőben a viszketés szignálját továbbítja.


A legkellemesebb, de egyben a legalattomosabb veszély: az UV-B sugárzás

A rosszindulatú bőrdaganatokért, többek között a melanómáért elsőként az UV-B sugárzás felelős.


Önmagát szagtalanító inget fejlesztett ki egy amerikai cég

Önmagát szagtalanító inget fejlesztett ki egy amerikai cég: akár száz napig is hordhatja bárki egyhuzamban a ruhadarabot, mégsem fog kellemetlen szagot árasztani.


A bőrrák és más rákfajták kialakulásának kapcsolata

A nem melanómás bőrrákkal küzdő embereknél nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a rák valamely más fajtája is az életük során - derült ki egy új tanulmányból.


Okozhatnak-e az ételek testszagot?

Minden embernek saját, csak rá jellemző szaga van, amit a genetika, az általános egészségi állapot és természetesen a személyes higiéné határoz meg. Ám, mint az alábbiakból kiderül, az is szerepet játszik, hogy mit eszünk.


Az ekcéma kezelése otthon

Enyhébb ekcémánál elegendő lehet lecserélni a mosószert, de néha a betegnek más éghajlat alá kell költöznie, vagy állást változtatnia. A leghatásosabb kezelés az allergiás reakció okának megszüntetése.


Női hajhullás: stressz és fogyókúra is okozhatja

Számos rejtett betegségre utalhat az, ha egy nőnek hullik a haja, de akár egy rosszul összeállított diéta, fogyókúra, vagy méregtelenítés is állhat a jelenség hátterében, amely miatt egyre több nő keresi fel a szakorvosokat – hívta fel a figyelmet Dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának docense.


10 | | | | | | | | | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop