ÚJ

Másodpercek alatt ismeri fel a bőrrákot egy új kézi kamera

Másodpercek alatt ismeri fel a bőrrákot egy új, könnyű hiperspektrális kézi kamera, amelyet finn tudósok fejlesztettek ki - olvasható a finn Műszaki Kutatóközpont (VTT) honlapján. Az első eredmények biztatóak.


A melanóma gyakorisága a tengerszint feletti magassággal együtt növekszik

A tengerszint feletti magasság emelkedésével növekszik a melanóma előfordulási gyakorisága, ugyanakkor csökken a rosszindulatú daganat okozta halálozás aránya - állapították meg új tanulmányukban a Bécsi Orvostudományi Egyetem kutatói.


Hasznos tudnivalók a korpáról

A korpa valójában elhalt bőrsejtekből áll. Ha valakinek korpás a fejbőre, akkor minden bizonnyal pikkelyes és viszket is. Vakaródzáskor fellazulnak a pikkelyek. A korpa különösen sötét ruházaton látszik.


Hiperérzékeny bőrű csecsemő: még simogatni sem szabad

Annyira érzékeny és sérülékeny egy brit csecsemő bőre, hogy a szülei még csak nem is simogathatják öthónapos lánykájukat.


Mutációk teszik a melanoma sejteket halhatatlanokká

Az örökletes állomány „sötét“ részeiben levő szabályozó gének két mutációja a malignus melanomákban fokozza egy olyan enzim képződését, amely a ráksejteket halhatatlanokká teszi. Amerikai kutatók által tett és a Science-ben megjelent felfedezés rávilágít a tumorok nagyfokú malignitására. Egy német csoport ezeket a mutációkat familiáris melanomákban is kimutatta.


A betegek 38 százalékánál szorítja vissza a daganatot egy új melanómagyógyszer

A betegek 38 százalékánál szorítja vissza a daganatot egy új gyógyszer, amely áttörést jelenthet a bőrrák legagresszívebb formája, a melanóma gyógyításában. A lambrolizumab nevű hatóanyag első teszteredményeit a New England Journal of Medicine közölte.


Megtalálták a viszketés egy újabb neurotranszmitterét

Amerikai kutatók egerek gerincvelőjének hátsó szarvából izoláltak egy neurotranszmittert, mely a gerincvelőben a viszketés szignálját továbbítja.


A legkellemesebb, de egyben a legalattomosabb veszély: az UV-B sugárzás

A rosszindulatú bőrdaganatokért, többek között a melanómáért elsőként az UV-B sugárzás felelős.


Házi praktikák rovarcsípésre

Akinek érzékeny a bőre, netán ekcémás, nem mindegy, mit használ rovarcsípésre. Íme néhány egyszerűen elkészíthető házi gyógyír:


Önmagát szagtalanító inget fejlesztett ki egy amerikai cég

Önmagát szagtalanító inget fejlesztett ki egy amerikai cég: akár száz napig is hordhatja bárki egyhuzamban a ruhadarabot, mégsem fog kellemetlen szagot árasztani.


| | | | | | | | 9 | |

Web Design & Development Prowebshop