Hirdetés

Okostelefon függőség

Először olyan bizonytalan az ember. Fura vele telefonálni, és a billentyűzet is, mintha hangyáknak találták volna ki…

smartphone, okostelefon, függőség |

InforMed Hírek20   InforMed | Seprődi, B.

Kép: FreeDigitalPhotos.net

De nemsokára kiderül, hogy mire is jó valójában: bárhol megnézheti az e-maileket, akár a játszótéren, egy kávézóban, vagy éppen a parkolóban. Nagy lehetőség, hogy egyfolytában azon törje magát, nem marad-e le egy fontos üzenetről.

Az azonnali hozzáférés könnyen visszaüthet. Amikor már a piros lámpánál is az internetet figyeljük, szólaljon meg a vészcsengő. Könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy vezetés közben üzeneteket írunk, csak azért, mert megtehetjük.

Egyre gyakrabban hallunk olyan történeteket, hogy valaki a mosdóban, vagy éppen a hálóban nézegette az üzeneteit. Már bizonyossá vált, hogy az internet és a számítógép használata addiktív hatású lehet..

A függőségek esetén egyre fokozódó tolerancia alakul ki az adott szerrel (például alkohollal vagy drogokkal) szemben, így egyre nagyobb adagokra van szükség ahhoz, hogy élvezhessük a hatását. Fennáll ugyanakkor a megvonás után kialakuló kellemetlen tünetegyüttes, és az életminőséget romboló hatás is.

A számítógép azért okozhat függőséget, mert „pszichoaktív”: befolyásolja a hangulatot, és gyakran kellemes érzéseket vált ki. Az e-mailek azért különlegesek ebből a szempontból, mert mivel nem tudjuk, hogy mikor kapunk üzenetet, folyamatosan nézegetni kell a postaládánkat. Éppen, mint a nyerőgépek.

Az okostelefonoknak köszönhetően most már bárhol, bármikor megnézhetjük az üzeneteinket. Hogy ez nem egészséges? Az attól függ, hogy tönkreteszi-e az életünket, vagy a munkánkat.

Mit tehet, ha azon kapja magát, hogy kényszeresen ellenőrzi a telefonját új üzenetek után?

- Tudatosítsa magában azokat az élethelyzeteket és érzéseket, amikor úgy érzi, muszáj megnézni a telefonját.

- Legyen erős, amikor telefonja csipogni kezd. Nem kell mindig fölvenni. Azzal is csökkentheti a kísértést, ha lenémítja a figyelmeztető hangokat.

- Legyen fegyelmezett, és ne használja telefonját bizonyos helyzetekben, például amikor vezet, vagy ha a családjával van. Éjszakára kapcsolja ki a készüléket.

- Tudatosítsa magában, hogy nem kell folyton elérhetőnek lennie. Sokkal fontosabb, hogy azokkal van, akik fizikailag körbeveszik,.

smartphone, okostelefon, függőség

2022-08-07 12:18:23

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop