Hirdetés

Alacsony vérnyomás - Nem betegség, csak tünet

Reggeli fáradtság, gyenge teljesítő- és koncentrálóképesség, szédülés, ürességérzet a fejben, alvászavarok, fokozott ingerlékenység, a végtagok hűvössége. Mind-mind olyan apróbb "kellemetlenség", amely hosszú távon az életminőséget és az életkedvet csorbíthatja.

alacsony vérnyomás |

InforMed Hírek29:26-27   InforMed | Balaicza, E.

Kép: FreeDigitalPhotos.net

Az említett panaszok rendszerint akkor jelentkeznek, ha a vérnyomás szinte mindig, vagy legalábbis bizonyos időszakonként 105/60 Hgmm alatti. A szinte állandóan alacsony vérnyomás általános gyengeségre utal, s egy ártalmatlan szabályozási rendellenesség okozza.

Veszélyes, ha liftezik!

Erős pszichés vagy testi megterhelések, tartósan fennálló stresszhelyzetek hatására, illetve műtéteket és fertőzéseket követően e panaszok súlyosbodhatnak, és újabb tünetekhez vezetnek, melyek gyakran ideggyógyászati háttér felderítését igénylik.

Az alacsony vérnyomás azonban nem feltétlenül okoz panaszokat, ezért nem is szükséges minden esetben kezelni. Ám vigyázat! Az előbbieket ne tévesszük össze a vérnyomás "liftezésével", amikor is hirtelen és gyorsan csökken. Ez átmeneti, de ismétlődő rohamnak tulajdonítható, és előfutára lehet a gutaütésnek. Az időleges beszéd- és látászavarokat, az egyoldali eséshajlammal együtt járó, hirtelen szédülést ezért semmiképpen sem szabad elbagatellizálni!

Hipotóniás szabályozási zavarok gyakran fordulnak elő aszténiás (vékony) testalkatúaknál, pubertáskorú fiataloknál és hirtelen helyzetváltoztatáskor.

Az alacsony vérnyomás kórisméje során tisztázni kell, szed-e a beteg szívre és vérkeringésre ható készítményeket, diuretikumokat (vízhajtót), vagy pszichére ható, illetve depresszió elleni gyógyszereket, esetleg másféle nyugtatókat; fennáll-e valamilyen szívbetegség, mint például az aortabillentyűk szűkülete, esetleg hormonális zavar vagy gerincprobléma.

Általános tonizálás

Az alacsony vérnyomásúaknak tonizálás céljára a fitoterápia a rozmaringot ajánlja, ráadásul igen változatos formában. A növény elnevezése valószínűleg a görög rhops = bokor és myrinos = balzsamos szavakból származik. Régen a rozmaringot menyasszonyi ékszerként használták.

A rozmaring (Rosmarin officinale) a zsályával, a kakukkfűvel és a levendulával tenyészik együtt a Földközi-tenger vidékén. Gyógyászati célra a növény leveleit használjuk, melyek éterikus olajat, cseranyagokat, keserűanyagokat és gyantákat tartalmaznak. Fő hatóanyaga a rozmaringkámfor, amely valódi kámfor és matricaria-kámfor keveréke. Tonizáló hatása magas kámfortartalmának tulajdonítható.

Rozmaringbor: 10-20 g rozmaringlevelet öntsünk fel háromnegyed liter könnyű borral, és 5 napig hagyjuk állni! Ezután szűrjük le, s naponta kétszer, ebédhez és vacsorához egy kis pohárral fogyasszunk belőle!

Rozmaringtea: egy púpos teáskanál rozmaringlevélre öntsünk negyed liter forró, de nem lobogó vizet, s hagyjuk ázni 15 percig! Reggelente és délben egy-egy csészével igyunk belőle, alkalmanként mézzel ízesítve, hogy a szívre gyakorolt hatását fokozzuk. Ödéma esetén vízhajtó tea. Várandós kismamák nem fogyaszthatják!

Rozmaringszesz: külsőleg alkalmazzuk izomfájdalmakra és ízületi reumás betegségekre! 50 g rozmaringlevelet öntsünk fel 70%-os alkohollal, és tíz napig hagyjuk érni! Ezután szűrjük le, és nyomkodjuk ki a leveleket! Használhatunk hozzá éterikus aromaolajat is - 3 grammot az alkohol minden literjéhez -, de ezt belsőleg ne alkalmazzuk, mert ingerelheti a gyomor és a bél nyálkahártyáját!

Rozmaringfürdő: 50 g rozmaringlevélhez adjunk egy liter vizet, és forraljuk fel! 30 percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le, és öntsük a fürdővízhez! Elég tíz percet eltöltenünk a 34-36ºC-os vízben. Utána egy óra ágynyugalom szükséges. A rozmaringfürdőt serkentő hatása miatt csak reggelente alkalmazzuk, a fiziológiai hőtermelés is ekkor a legintenzívebb.

Rozmaringos masszázs: a harmadik-negyedik fürdő után elkezdhetjük a víz alatti dörzsmasszázst. Ehhez egy közepes keménységű, természetes rostokból készített dörzskefével körkörös mozdulatokkal masszírozzuk az ízületeket, majd erőteljes, egyenes vonalú húzásokkal a szív irányába dolgozzunk! Kezdjük a lábakon, majd a karokkal folytassuk! A hasat a vastagbél lefutásának irányában masszírozzuk! A szegycsonttól haladjunk a kulcscsont irányába! Mindig csak egy területet masszírozzunk át a kefével, s ezután merítsük víz alá! Mielőtt kiszállnánk a kádból, néhány percig nyugodtan feküdjünk a vízben!

A vizet gyengén törölgessük le magunkról, burkolózzunk be természetes anyagból készült takaróba, és relaxáljunk! Felkelés előtt izometrikus gyakorlatok ajánlottak, például biciklizés fekve. Míg állapotunk nem javul, hetente két fürdő ajánlatos.

A rozmaring az egyik legjobb erősítőszer kimerültség, a gyomor renyheségéből adódó bántalmak és keringési gyengeség esetén, a szervezet tonizálására számos formában felhasználható.

Mozgásterápia

A fürdőmentes napokon tanácsos sportolni. Begyakorolhatunk például speciális jógagyakorlatokat, melyeket idővel fokozatosan finomíthatunk, tökéletesíthetünk. Hamarosan észrevesszük jótékony hatását. Az erőt és kitartást igénylő jógagyakorlatok alkalmasak arra, hogy érezzük, kondíciónk egyre javul.

A kitartást fokozó tréningre, az állóképesség erősítésére kiválóan alkalmas a "Nap üdvözlése" jógagyakorlat. Bármilyen is az időjárás, tárjuk szélesre az ablakot, így gondoskodhatunk arról, hogy keringésünk aktiválódjon!

  • Álljunk egyenesen, lazítsuk el vállainkat, nyújtsuk ki nyakunkat! Kezeinket egy központosító mozdulattal tegyük össze szívünk előtt!
  • Hüvelykujjainkat tegyük keresztbe, belégzéskor enyhén feszítsük meg hasizmainkat, felsőtestünket nyújtsuk hátra! Vállaink ilyenkor kinyílnak.
  • Kilélegzéskor hajlítsuk be térdünket, felsőtestünkkel dőljünk előre úgy, hogy szorosan simuljon a combunkhoz; a kéz- és a lábujjhegyek egy vonalban legyenek; ebből a helyzetből fenekünket lassan emeljük!
  • Belégzéskor jobb térdünket ferdén hátrafelé tegyük a földre, és lábunkat nyújtsuk ki!
  • Helyezkedjünk fekvőtámaszba, kilégzéskor homlokunkat, mellkasunkat és hasunkat engedjük a talajra, a könyökünk maradjon testközelben!
  • Belégzéskor emeljük fel fejünket, vigyük hátra vállainkat!
  • Kilégzéskor nyomjuk fel magunkat háromszögállásba, sarkunk maradjon a talajon!
  • Belégzéskor vegyünk lendületet, és kilégzéskor jobb lábunkat behajlítva tegyük a két kezünk közé!
  • Belégzéskor emeljük fel fejünket, és nyújtsuk ki másik lábunkat!
  • Kilégzéskor bal lábunkat ismét hozzuk előre! A térdünket hajlítsuk be, felsőtestünk simuljon szorosan a combhoz! A tenyér maradjon a talajon!
  • Kezünkkel engedjük el a talajt, lábainkat szorosan nyomjuk a földhöz, hajlítsuk be térdünket, és belégzéskor lassan egyenesedjünk fel! Hüvelykujjainkat keresztezzük, hasizmainkat feszítsük meg, vállainkat húzzuk hátra!
  • Kezeinket fordítsuk szembe egymással, és kilégzéskor vegyük fel a kiindulási helyzetet!
  • Ismételjük a gyakorlatot a másik lábbal is, és az egészet legalább hatszor csináljuk végig!

Hipotónia és holisztika

Nők körében igen gyakori a hipotónia. Az érintettek inkább engedékenyek, nincs határozott álláspontjuk, lemondanak a felelősségről, a szó szoros értelmében önmagukat sodorják ájulásba, miközben elfojtott agressziótól szenvednek.

Az alacsony vérnyomás gyakran jár együtt kötőszöveti gyengeséggel. Az elpuhuló szövetekben gyulladásos folyamatok alakulhatnak ki, és szövetelhalások is előfordulhatnak. A lábszárfekély például egy kétségbeesett kísérlet a megnyílásra.

A varicositas - visszérbetegség - is az alacsony vérnyomás "velejárója" lehet. Ilyen esetben a vér visszaáramlását megakadályozó mechanizmusok nem működnek. A vénabillentyűk nem zárnak rendesen, ezért a szív felől pumpált vér nekilendül, aztán mindig "meghátrál". A sötétkék seprűvénákat rendszerint buzgón rejtegetjük, kozmetikai problémává degradáljuk, kioperáltatjuk vagy elinjekcióztatjuk.

Tapasztalatok szerint azonban a beavatkozások hatása csak korlátozott ideig tart, mert a valódi okot, a vénabillentyűk elégtelenségét - nem orvosoljuk. A fiziológiai beavatkozások pedig, például a lábak felpolcolása, csak arra az időre nyújtanak segítséget, amikor éppen alkalmazzák őket.

Mozgás, aktivitás, edzettség és friss levegő kívánatos ahhoz, hogy az alacsony vérnyomású ember érezze, az élet viharaival igenis képes szembeszállni. Ellenálló képességének erősítése és agressziójának tudatos kezelése pedig növekvő önbizalmat eredményez.

alacsony vérnyomás

2023-05-08 17:02:44

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop