Rühesség (Scabies)

A rühatka nevű parazita okozza a rühességet, erős viszketést okozva, mely az éjjeli ágymelegben a legkifejezettebb. A megtermékenyített nőstény atka járatokat fúr a bőr alá, melyekbe petéit rakja.

| | Szendei, K.
A néhány millimétertől egy cm-ig terjedő méretű járatok főként a kéz ujjai között, a csukló hajlítóoldalán, hónaljredőkben, mellbimbók körül, valamint a férfiak nemi szervén látható. A rühatka közvetlen érintkezéssel terjed, ruházattal, ágyneművel ritkán.

A vény nélkül kapható Jacutin emulzió és gél három nap alatt hatásos lehet, de idegkárosító hatása miatt gyerekeknél nem használható, őket Novascabin emulzióval kezelik. Hazánkban nem kapható, de más országokban permetrin tartalmú készítmény használatát ajánlják.

Rühesség, fejtetvesség elleni szerek:

Jacutin emulzió és gél (lindanium, benzil-benzoát, p-hidroxi-benzoesav).

Rühesség esetén az emulzió, de a gél is alkalmazható. A bőrt szintetikus mosószerrel és meleg vízzel meg kell tisztítani. Este a fej kivételével az egész testet (a talpat is) az emulzióval be kell dörzsölni. Az ujjközök, az ízületek feletti részek, a hónaljárok, a mellbimbó környéke, a nemi szervek és a tarkótájék különös gondossággal kezelendő. A fej kezelése csak akkor szükséges, ha ott rühatkát találunk. Reggel a készítmény maradványait le kell mosni. A kezelést 3 egymást követő nap meg kell ismételni. A kontakt - a beteggel érintkező - személyeket is kezelni kell. A kezelés után a kezelést végzők alaposan mossanak kezet.

Rühesség kezelése 10 éves kor alatt:

  • 3 - 10 éves korig 3 óra múlva kell lemosni a szert és ezt másnap is megismételni.
  • 3 éves kor alatt első nap csak a test köldöktől lefelé eső része, második nap csak az ettől felfelé eső rész, a harmadik napon ismét a lefelé, majd negyedik napon a köldöktől felfelé eső rész kezelendő. A szert mindegyik alkalommal 3 óra múlva mossuk le.
  • 3 éves kor alattiak kezelése gyógyintézetben javasolt.

A beteg tudomására kell hozni: kozmetikai szerek egyidejű használata kerülendő. A kezelés alatt naponta cseréljünk fehérneműt, ágyneműt, törölközőt. A ruhaneműket főzzük ki. A nem kifőzhetőket legalább 5 napon át szellőztessük. A személyes használati tárgyakat, pl. a fésűt is alaposan meg kell tisztítani. Vigyázzunk, hogy szembe, szájba, nyálkahártyára ne kerüljön.

Amennyiben a szer bármely összetevőjére érzékeny, pl. a tartósítószerként is ismert p-benzoesavra, használata kerülendő, mint ahogy terhesség és szoptatásidején is. Mellékhatásként, túl nagy mennyiség használata esetén a bőrből felszívódva hányingert, hányást, görcsöket, szívdobogást válthat ki.

Novascabin emulzió (dimethilium, benzil-benzoát) használata a következő: szappanos meleg fürdőben az egész testet a fej és a nyak kivételével gondosan be kell dörzsölni, ezt 30 perc múlva meg kell ismételni. 12-14 óra múlva melegvizes fürdő, fehérnemű, ágynemű, törülköző váltása szükséges. A felsőruházatot belülről forró vasalóval át kell vasalni. Vigyázzunk, hogy nyálkahártyára az emulzióból ne jusson. Néha bőrszárazságot, enyhe bőrgyulladást okozhat.

|
2002-06-30 12:17:37


hirdetés
^