Főoldal » Betegségek » Vese és a húgyutak betegségei »


Vesekövesség, zsákvese

Bár a vesekő jórészt kalcium-oxalátból áll, nem kell félni a kalciumban gazdag ételektől. Épp ellenkezőleg.

A vese működése és vizsgálata

A vizelet hűen tükrözi a szervezetben létrejött elváltozásokat, állaga, színe, szaga nem jelent azonban mindig betegséget.

Művesekezelés

A vese működésének rövidebb idejű (akut veseelégtelenség) vagy tartósan kiesett (krónikus veseelégtelenség) működését pótolni kell.

A gyakori vizelés okai és kezelése

Sűrűn kell vécére járnia? A probléma hivatalos neve gyakori vizelés. A hólyag a legtöbb esetben képes tárolni a vizeletet addig, amíg nem jön el az ürítésére alkalmas időpont, általában napi 4-8-szor.


A veserák és a barbecue

Egy új vizsgálat szerint a magas hőfokon sütött hús fogyasztása fokozza a veserák kockázatát.


Az ideális folyadékfogyasztásról

Ma Magyarországon minden tizedik ember érintett valamely vesebetegségben. A sokáig észrevétlenül lappangó, majd hirtelen jelentkező, alattomos betegség azonban odafigyeléssel megelőzhető.


Laparoszkópos technikával végeztek húgyhólyag műtétet Debrecenben

Az országban először a Debreceni Egyetem (DE) egészségügyi központjának urológiai klinikáján végeztek húgyhólyag eltávolító és helyreállító műtétet teljes egészében laparoszkópos technikával - tájékoztatta a DE sajtóirodája szerdán az MTI-t.


Miniatűr vesét növesztettek őssejtből

Miniatűr, kezdetleges, egy öthetes embrióéhoz hasonló vesét növesztettek őssejtből ausztrál tudósok. Azt remélik, hogy a segítségével tesztelhetik az új gyógyszerek biztonságát és a vesebetegek gyógyítására is jobb kezeléseket dolgozhatnak ki.


A szív körüli zsír jelezheti a vesebeteg életkilátásait

A szív körüli zsírlerakódás mértéke jelezheti a krónikus vesebetegek életkilátásait - mutatta ki egy kardiológusokból álló nemzetközi kutatócsoport.


hirdetés