Hirdetés

Az ideális folyadékfogyasztásról

Ma Magyarországon minden tizedik ember érintett valamely vesebetegségben. A sokáig észrevétlenül lappangó, majd hirtelen jelentkező, alattomos betegség azonban odafigyeléssel megelőzhető.

folyadékfogyasztás, vesebetegség, megelőzés, folyadékmennyiség |

InforMed Hírek13   InforMed | Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar


Ezért fontos tudni, hogy mit, mikor és mennyit igyunk, továbbá, hogy mit tehetünk a megelőzés érdekében – figyelmeztet Dr. Reusz György, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika professzora, a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke. Magyarországon az elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség ma a legfontosabb vesebetegségre hajlamosító tényezők.

A 2,5-3,5 millió hipertóniás- és az 1,1 millió cukorbeteg tíz, illetve öt százaléka válik a későbbiekben veseelégtelenné. A Semmelweis Egyetemen nagy szerepet vállal a betegek ellátásában, kiemelt nefrológiai ellátás több helyen is: az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, az I. sz. Belgyógyászati Klinikán és a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán is működik.

Nehéz mindenki számára egyetlen számban megjelölni a szükséges folyadékmennyiséget, ugyanis sok tényező – az éghajlat, külső hőmérséklet, a páratartalom, a fizikai aktivitás mértéke, az elfogyasztott étel só- és víztartalma – befolyásolja azt.

Átlagos hőmérsékleti körülmények között az egészséges, átlagos fizikai aktivitású felnőttek számára napi 1,5-2,0 liter folyadékfogyasztás elégséges. Ennél több folyadék lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegségek esetén indokolt.

De azt is fontos tudni, hogy a túlzott, erőltetett folyadékfogyasztás akár vízmérgezést is okozhat.

A szomjúság oltására ideális a tiszta víz. Nem javasoltak az alacsony gyümölcstartalmú italok, a szintetikus, cukorral készített üdítőitalok, energiaitalok és az alkoholtartalmú italok sem, ezektől csak még szomjasabbak leszünk és felesleges kalóriát is tartalmaznak.

8 szabály vesénk védelmében a Nemzeti Vese Program szakmai ajánlásával:

1. Legyen fitt és aktív!

2. Étkezzen egészségesen és kerülje a túlsúlyt!

3. Fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot, elsősorban vizet!

4. Ne dohányozzon!

5. Kerülje a vény nélküli gyógyszerek rendszeres szedését!

6. Rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét!

7. Ellenőrizze vérnyomását!

8. Ellenőriztesse vesefunkcióját, ha egy vagy több „nagy kockázati tényezővel” rendelkezik, úgy mint: a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a túlsúly, vagy a családban előforduló vesebetegség.

folyadékfogyasztás, vesebetegség, megelőzés, folyadékmennyiség

2015-03-12 18:54:55

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop