Hirdetés

Az ülő életmód árt a vesének is

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a sok ülés ártalmas az egészségre, megnő a cukorbetegség, a szívroham, sőt egyes rákfajták kockázata is. Egy új kutatás során most kiderült, hogy a krónikus vesebetegség rizikóját is növeli.

ülő életmód, vesebetegség |

InforMed Hírek11   InforMed | Sándor, K.

A vizsgálatban részt vevő nők közül azok, akik naponta 3 óránál kevesebbet ültek, 30 százalékkal kevesebbnél fordult elő krónikus vesebetegség, mint azoknál, akik napi 8 óránál is többet ültek.

Férfiaknál is hasonló volt az összefüggés, bár kisebb mértékben, mint a nőknél. Férfiaknál ugyanakkor a napi 30 perces séta csökkentette a kockázatot, nők esetében ez nem volt megfigyelhető.

Az Egyesült Államokban a felnőttek több mint 20 millió krónikus vesebetegség él, amit az egyre romló veseműködés jellemez. A vesebetegeknél fokozott a szívbetegség, a vérszegénység, a csontkárosodás és más egészségi problémák kockázata is.

A vizsgálat során kiderült az is, hogy valójában az üléssel eltöltött idő mennyisége számít, testmozgással ezt nemigen lehet kompenzálni, és az sem számít, hogy az illető egyébként elhízott-e, aktív vagy inaktív.

Health.com
ülő életmód, vesebetegség

2013-01-08 10:41:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop