Sokcisztás (policisztás) vesék

Az ún. felnőttkori policisztás (sokcisztás) vesebaj a vesék leggyakoribb örökölhető betegsége. A policisztás vesékben számos kisebb-nagyobb ciszta nő, melyek összenyomják a köztük levő normális veseszövetet. A ciszták miatt a vesék megnagyobbodnak, a hasfalon keresztül tapinthatóvá válnak, felszínük egyenetlen, göbös tapintatú, néha fájdalmas.

policisztás vese | A vese és betegségei 1998 ;   SubRosa Kiadó | Nagy, J.
A ciszták sokszor egyéb szervekben, elsősorban a májban és a hasnyálmirigyben is megjelennek. Gyakori, hogy a betegekben a kórlefolyás során magas vérnyomás is fellép. A húgyutak bakteriális fertőzése, vesekövek kialakulása ugyancsak előfordul.

A betegségnek specifikus kezelése nincsen. általános vesekímélő étrend és életmód mellett a szövődmények korai felismerése és megfelelő kezelése a legfontosabb. A nagyra növő, fájdalmat okozó cisztákat esetleg a bennük levő folyadék leszívásával lehet megkisebbíteni. 50-60 éves kor körül a betegek több mint felében olyan nagyfokúvá válik a veseszövet pusztulása, hogy vesepótló kezelésre szorulnak.

A betegség kb. 50 % valószínűséggel öröklődik az utódokban. Ezért ha valakinél policisztás vesebajt fedeznek fel, meg kell vizsgálni az egész családot ultrahanggal. Gyermekkorban negatív ultrahangos eredmény nem jelenti azt, hogy később a ciszták nem fognak kialakulni. A kiszűrt tünetmentes hozzátartozóknál azonnal elkezdett vesekímélő életmóddal késleltethető a vesék pusztulásának a kialakulása, és gondozásukkal a szövődmények is időben felismerhetők és kezelhetők.

TANULSÁGOK

  • Policisztás vesebetegségben rendszeresen figyelni kell magas vérnyomás, húgyúti fertőzések és vesekövek kialakulását.
  • Ez a betegség örökölhető.
  • A családtagok rendszeres ultrahangos vizsgálata kimutatja a korai elváltozásokat.
| policisztás vese
2002-12-31 11:13:17

Web Design & Development Prowebshop