Vesevelő cisztás betegsége

A vesevelő cisztás (hólyagos) betegségében a veseelégtelenség a vesék mélyén kifejlődő cisztákkal párhuzamosan alakul ki. Ez a betegség lehet örökletes, vagy veleszületett.

vesevelő, ciszta, vesevelÅ‘ | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A tünetek általában 20 éves kor előtt kezdődnek, intenzitásuk nagyon változó, és sokaknál csak jóval később jelentkeznek. A betegek nagy mennyiségű vizeletet kezdenek üríteni, mert a vesecsatornák nem reagálnak az antidiuretikus hormonra, amely a vesék koncentráló-képességét növelné. Nagy mennyiségű víz és nátrium ürül, ezért sok folyadék és só (nátrium) fogyasztása nélkülözhetetlen. Gyermekekben gyakori a növekedésben való elmaradás, és csontbetegségek kialakulása. Sok betegben ezek a tünetek lassan fejlődnek ki, és a szervezet olyan jól ellensúlyozza őket, hogy csak akkor derül ki a betegség, amikor a veseelégtelenség már előrehaladott.

A laboratóriumi vizsgálatok rossz veseműködést igazolnak. Röntgenvizsgálat során a vesék kicsinek látszanak. Az ultrahang néha kimutatja a vesék mélyén lévő cisztákat, bár a ciszták mérete legtöbbször kisebb annál, semhogy láthatók lennének.

A betegség lassan, de folyamatosan romlik. A veseelégtelenség kialakulásakor csak a veseátültetés vagy művesekezelés segíthet.

| vesevelő, ciszta
2009-03-03 20:02:27

Web Design & Development Prowebshop