Legutóbbi cikkek

Vese és húgyutak vizsgálata

Vese vagy húgyúti betegség esetében a testi (fizikális) vizsgálat során az orvos megpróbálja kitapintani a veséket. Rendes körülmények között a vesék nem tapinthatók, de a megduzzadt, vagy daganatos vese igen.


Miről árulkodik a vizelet?

A vizelet hűen tükrözi a szervezetben létrejött elváltozásokat, állaga, színe, szaga nem jelent azonban mindig betegséget.


Hogyan működik a vese?

Minden embernek két veséje van, melyek hátul a gerinc két oldalán, a legalsó bordák és a felső két ágyéki csigolya magasságában helyezkednek el. Egy vese kb. 150 gramm súlyú. Mindkét vese egyforma nagyságú és szerkezetű.


A vizelet és a vizelési panaszok

A vizeletürítéssel kapcsolatos, valamint a vizelet állagában bekövetkezett változások számos - főleg urológiai eredetű - elváltozásra utalhatnak.


A vizelet és a vizelési panaszok - II.

A vizelet és a vizelési panaszok című cikk folytatása.


Miről árulkodik a vizelet színe

Vörös, zöldes, sárga, kék – a vizelet sokféle színű lehet, de a szivárvány minden színe nem feltétlenül utal jó egészségre. Nézze meg, mit tudhat meg a vizelet színéből!


Veseszövetet állítottak elő pluripotens őssejtekből japán tudósok

A Kiotói Egyetem tudósainak a világon elsőként sikerült veseszövetet előállítaniuk indukált pluripotens őssejtekből (iPS).


A gránátalma leve segíti a súlyos vesebetegeket

A gránátalmalé erősen antioxidáns hatású, és emiatt szinte minden betegség kezelésére ajánlják, a ráktól a szívbajokig. Izraeli kutatók az amerikai vesegyógyászok idei tudományos ülésén ismertették eredményeiket, amelyek szerint ez a gyümölcslé jelentősen javítja a művese kezelésre szoruló betegek állapotát is.


A vizelet általános vizsgálatáról

A vizelet vizsgálata számos klinikai jelentőségű adatot szolgáltathat, nemcsak a vesék működéséről és a hugyutak megbetegedéseiről, hanem a szervezet különféle anyagcsere-folyamatairól, a szervek, a sejtrendszerek működéséről is.


Egyszerű, olcsó vizeletvizsgálattal megjósolható a vesekárosodás

Egyszerű vizeletvizsgálattal, egy fehérje szintjének mérésével előre jelezhetik a lehetséges vesekárosodást pácienseiknél az orvosok, így megvédhetik őket a nagyobb problémától - közölték amerikai kutatók csütörtökön.


1 |

Web Design & Development Prowebshop