Hirdetés

Veseszövetet állítottak elő pluripotens őssejtekből japán tudósok

A Kiotói Egyetem tudósainak a világon elsőként sikerült veseszövetet előállítaniuk indukált pluripotens őssejtekből (iPS).

genetika, őssejt, vese, mezodermális szövet |

MTI Hírek10

A kutatók Oszafune Kendzsi docens irányításával úgynevezett indukált pluripotens sejteket alkalmaztak, amelyeket már differenciálódott, "felnőtt" sejtekből visszaprogramozással állítanak elő. Utóbbiak a szervezet bármely sejttípusává képesek átalakulni.

A docens ismertetése szerint az őssejtekből mezodermális (középső embrionális csíralemez) szövetét sikerült gyártaniuk, amelyből a vese jelentős része fejlődik ki.

"Az emberi szervezetben körülbelül 200 féle sejt különböztethető meg, de a mezodermából csupán három típus - a mellékvese kéregállománya, a gonádok (nemi mirigyek), valamint a vese sejtjei fejlődnek ki" - magyarázta Oszafune, hozzátéve, hogy kísérleteik során a sejttenyészetek 90 százaléka alakult át mezodermális szövetté. A kutatóknak sikerült kifejleszteni a vizelet kiválasztásában szerepet játszó vesecsatornácskák egy parányi szakaszát is.

Mint a docens kifejtette, a mezodermális szövet mind tenyészetekben, mind az élő szervezetben specifikus vesesejtekké képes átalakulni. Ugyanakkor rámutatott, hogy még rengeteg nehézséget kell leküzdeni, amíg az eljárás a gyógyításban hasznosulhat, reményt adhat a vesebetegségekben szenvedők millióinak. "Jelenleg fogalmunk sincs arról, hogy ezek az újraalkotott sejtek képesek-e meggyógyítani a vesebetegségeket. Kutatásaink csupán a bevezető lépést jelentik a klinikai alkalmazáshoz vezető hosszú úton" - fogalmazott Oszafune.

A japán kutatók tanulmánya a Nature Communications online tudományos folyóiratban látott napvilágot.
genetika, őssejt, vese, mezodermális szövet

2013-01-24 06:42:42

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop