Hirdetés

Terhességi vesebaj

A terhesség alatt a vesék és a vizeletelvezető rendszer betegségei közül gyakoribbak a húgyúti fertőzések és a magas vérnyomás, mely esetenként akut veseelégtelenséggel szövődhet.

terhességi vesebaj |

A vese és betegségei 1998 ;   SubRosa Kiadó | Nagy, J.

Húgyúti fertőzések

A terhesség 5%-ában fordulnak elő baktériumok a vizeletben mindenféle tünet és panasz nélkül. Ha az elváltozást nem veszik észre és időben nem kezelik, hólyaghurut és akut vesemedence-gyulladás alakul ki kb. az esetek felében. Ezért a terhességben rendszeresen szűrővizsgálatokat kell végezni baktériumok előfordulására a vizeletben. A kimutatott baktériumokat antibiotikumos kezeléssel kell a vizeletből kiirtani, hogy súlyosabb elváltozás ne alakuljon ki.

Magas vérnyomás

Egészséges terhesekben a terhesség első 6 hónapjában a vérnyomás csökken, majd átmeneti emelkedés után a szülés előtt ismét normálissá válik. A magas vérnyomás négyféle formában léphet fel a terhesség kapcsán, melyek közül a veséket elsősorban a preeklampsia-eklampsia veszélyezteti. Ebben a betegségben általában a terhesség 20. hetében lép fel a magas vérnyomás, kóros mennyiségű vizeletfehérje-ürítés, ödémák és a vesefunkció csökkenése kíséretében. Ritkán akut veseelégtelenség is kialakul. Kórházi megfigyelést és kezelést igényel, általában vérnyomáscsökkentők, értágítók adása szükséges.

TANULSÁG

Terheseknél a rendszeres vérnyomás- és vizeletvizsgálat elengedhetetlen része a gondozásnak.

terhességi vesebaj

2002-12-31 11:25:44

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop