Hirdetés

Miniatűr vesét növesztettek őssejtből

Miniatűr, kezdetleges, egy öthetes embrióéhoz hasonló vesét növesztettek őssejtből ausztrál tudósok. Azt remélik, hogy a segítségével tesztelhetik az új gyógyszerek biztonságát és a vesebetegek gyógyítására is jobb kezeléseket dolgozhatnak ki.

őssejt, vese, vesebetegség |

InforMed Hírek11   InforMed | MTI


Melissa Little, a Queenslandi Egyetem Molekuláris Biológiai Intézetének kutatója és munkatársai azt érték el, hogy az embrionális őssejtekből olyan sejttípusok fejlődjenek, amelyek laboratóriumi körülmények között minivesévé szerveződhetnek.

"Lényegében egy apró, fejlődő veséhez jutottunk, amely sokkal kisebb, mint a felnőtteké" - idézi Little szavait az ausztrál abc.net hírportál a Nature Cell Biology című szaklapban ismertetett kutatásról.

A kutatók az őssejteket eredetileg arra szerették volna rábírni, hogy csak egyféle vesesejttípust hozzanak létre. Meglepődve tapasztalták, amikor két kulcsfontosságú sejttípus is kialakult.

A laboratóriumi csészében végül a sejtek olyan struktúrává szerveződtek, amely az emberi vesében található. Ami létrejött, az a kutatók szerint egy öthetes embrió veséjéhez hasonlít.

A tudósok azt remélik, hogy eredményeik alapján a jövőben hatékonyabb kezeléseket lehet kidolgozni a vesebetegek gyógyítására. Little hozzátette: minden harmadik ausztrált érint a krónikus vesebetegség kockázata és jelenleg nincs rá más gyógymód, csak a veseátültetés vagy a dialízis.

Rövid távon a miniatűr vese az új gyógyszerek biztonságát vizsgáló tesztek számára bizonyulhat hasznosnak. Az azonban valószínűleg még évtizedekbe telhet, míg ezzel a technológiával átültethető vesét állítanak elő, ám a kutatók szerint az eredmények ígéretesek.

Forrás: ABC Science

őssejt, vese, vesebetegség

2013-12-16 21:49:17

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop