ÚJ

Glomerulonefritiszek

A vesék működésénél említett nefronok kezdeténél elhelyezkedő kis érgomolyagok (glomerulusok) megbetegedései. Az esetek döntő többségét a szervezet védő- (immun-) rendszerének zavara okozza.


Tubulointersticiális nefritisz

A tubulointersticiális nefritisz lehet akut vagy krónikus. Különböző betegségek, gyógyszerek vagy a veséket károsító körülmények okozhatják.


Nefritisz szindróma (rapidan progresszív)

A rapidan progresszív (gyorsan előrehaladó) nefritisz szindróma (rapidan progresszív glomerulonefritisz) ritka rendellenesség, melyben a legtöbb glomerulus részlegesen károsodott, s ez a vizeletben megjelenő fehérje, vér és öntvényszerűen összetapadt vörösvértestek (cilinderek) ürítésével járó súlyos veseelégtelenséghez vezet.


Nefrózis szindróma

A nefrózis szindróma több olyan vesekárosító megbetegedés tüneteinek összességét foglalja magában, melyek súlyos, hosszantartó fehérjevizeléssel járó fehérjevesztéshez, a vérfehérjék (főleg az albumin) szintjének csökkenéséhez, a szervezetben só- és víztöbblet visszatartásához és a vérzsírok (lipidek) szintjének emelkedéséhez vezetnek.


Nefritisz szindróma, krónikus

Az idült (krónikus) nefritisz szindróma (krónikus glomerulonefritisz, lassan progrediáló glomeruláris megbetegedés) különféle betegségekben előforduló rendellenesség, amelyben a glomerulusok károsodnak, és a veseműködés évek alatt tönkremegy. A kiváltó ok ismeretlen. A krónikus glomerulonefritiszesek 50%-ában nyilvánvaló, hogy a háttérben glomerulopátia húzódik meg, bár ezen betegek kórelőzményében tünetek nem szerepelnek.


Vesegyulladás

A heveny nefritisz szindróma (akut glomerulonefritisz; fertőzés utáni - posztinfekciós glomerulonefritisz) a glomerulusok gyulladása, amely a vizeletben a tubulusok hengerformáját öntvényszerűen felvevő, összetapadt vörösvértestekkel (cilinderekkel) együtt hirtelen megjelenő vért és változó mennyiségű fehérjevizelést okoz.


Web Design & Development Prowebshop